Zahtevi vlada zemalja širom sveta za informacije o korisnicima su se udvostručili u poslednje tri decenije. „Što je još gore“, kažu iz Gugla, „SAD nam ne dozvoljavaju da vam to kažemo.“
Između januara i juna 2013. godine Vlada SAD poslala je skoro 11.000 zahteva Guglu u kojima se traže od Gugla informacije o korisnicima, to je oko 42 procenata zahteva svih zemalja sveta. Sledeća na listi je Indija sa skoro 2.700 zahteva.

Ono što najviše smeta Guglu su zapravo one stvari koje Gugl ne sme da objavi o ovim zahtevima.
„Verujemo da je vaše pravo da znate kakve zahteve i koliko njih vlada svake države traži od nas i drugih kompanija“, napisao je Guglov direktor pravnih poslova Ričard Salgado na svom blogu. „Međutim, Ministarstvo pravde SAD tvrdi da nam zakon SAD ne dopušta da delimo informacije o nekim zahtevima koji se tiču nacionalne bezbednosti. I naročito je Vlada SAD insistirala na tome da ne smemo objavljivati informacije o zahtevima koje primimo, pozivajući se na Zakon o spoljnom obaveštajnom nadzoru (FISA). Ali vi to zaslužujete da znate.“

Da bismo zaokružili celu priču, Gugl je postavio četiri grafikona koji ilustruju obim i prirodu zahteva vlada. U četvrtom od četiri grafikona, da bi pokazao svoju ograničenost pružanja transparentnosti o zahtevima FISA, Gugl je nacrtao velike crne linije preko jedva vidljivog grafikona, prikazujući time ne njihovom voljom cenzurisani dokument.

FISA se našla u žiži javnosti javnosti ove godine nakon što je bivši savetnik za nacionalnu službu bezbednosti Edvard Snouden otkrio tajne Vlade SAD o njenim špijunskim aktivnostima. Tom prilikom je Vlada SAD iskoristila FISA zakon da bi blokirala kompanije kao što su Gugl, kako se ne bi širile informacije o zahtevima koje su dobijali. Neke od tih kompanija su pokrenule federalnu parnicu početkom ove godine u pokušaju da podele te informacije. Do sada, ti napori su bili uzaludni.

Tehnološki gigant Epl prošle nedelje je izdao sličan izveštaj o zahtevima vlade, sa apelom Vladi SAD da je transparentnost ovakvih informacija vrlo bitna. Ovakve vrste izveštaja o transparentnosti su postale uobičajene i za tehnološke gigante kao što su Tviter, Jahu, Gugl i Fejsbuk.

1457623_10202363577916974_1130204795_n

Bratislav Bojić

0