Sigurno Vam se pri kupovini telefona desilo da morate da birate između onoga koji ima bolju kameru, drugog telefona koji ima bolju bateriju i trećeg koji ima veću memoriju. Šta ako biste imali mogućnost da uzmete kameru, bateriju ili memoriju koja vam odgovara i stavite u jedan telefon? Upravo ovo postaje stvarnost zahvaljujući Guglovom projektu Ara.

Pre samo nekoliko meseci Motorola je postavila koncept projekta Ara na svoj Youtube kanal kojim je predstavila prve modularne, ekološki orjentisane mobilne telefone. Činilo se da je projekat jedan od onih sci-fi koncepata koji na kraju budu zaboravljeni. Međutim, čak iako je Gugl prodao Motorolu Lenovu pre manje od mesec dana, zadržao je prava na relizovanje ranije osmišljenih projekata Motorole.
Ara telefon neće biti ni nalik popularnim smartfonovima. Očekuje se da debljina telefona bude oko 10 mm, a u ponudi će biti tri veličine aluminijumskih kućišta: mini, srednji i džambo veličina.
Telefon će biti sklopljen po principu blokova koji će se jednostavno umetati u kućište telefona, i to sve po izboru korisnika. Sa prednje strane telefona biće, naravno, displej, a iznad displeja biće pločica za prednju kameru. Zadnja strana namenjena je za blok baterije, procesora, kamere, memorije, žiroskopa, blututa, zvučnika ili šta god korisnik smatra potrebnim. A ono što ne želi, jednostavno otkači sa uređaja i stavi blok nečeg drugog, ili jednostavno ne stavi ništa. Prosto i efikasno.

1964262_10203138171241323_18159244_n

,,Ukoliko korisnik želi kameru na telefonu od 300 megapiksela, može da je ima. Ako ne želi, ne mora.’’, rekao je Pol Eremenko, lider projekta Ara, naglašavajući lepotu jednostavnosti koju ovaj projekat nudi.
Planirano je da već početkom 2015. počne lansiranje prvih Ara telefona na tržište i to sa cenom od samo 50 američkih dolara. U tu cenu ulaze kućište smartfona, ekran i Wi-Fi radio, ostale komponente će se dodatno kupovati.
Po prvi put u istoriji smartfonova, korisnici su oni koji ih izrađuju i određuju njihove karakteristike. Guglu kao da nije dovoljno što je napravio najpopularniju mobilnu platformu na svetu, Android, već želi da napravi i najbolji telefon na svetu, i da svaki korisnik pojedinačno to zaista i misli.
Cilj ovog projekta je da bude sjajan, ne profitabilan. Gugl obećava da Ara smartfonovi neće biti namenjeni samo elitnoj populaciji, već će biti dostupan svim ljudima koji žele ovakav telefon, a to znači da će cene biti relativno niske. Već od sledeće godine ćemo videti da li će ovakav telefon biti dostojan protivnik Samsungu i Eplu, za sada vodećim kompanijama za proizvodnju mobilnih telefona.

Izvori: cnet.com, technobuffalo.com

Bratislav Bojić

0