Nakon 30 sati rada na prvom “mejkerskom” hackaTON-u u Nišu, kreirani su novi, moderni suveniri za promociju Niša sa osvrtom na kulturno i istorijsko nasleđe. HackaTON je počeo u subotu 9. marta u 10h, a završio se narednog dana u 17h proglašenjem pobedničkog rešenja. Sve vreme rada učesnicima su na raspolaganju bili mentori iz 3D Republike, TON-a kao i eminentni stručnjaci iz oblasti Kreativnih industrija. Pobedu i nagradu u vrednosti 35.000 dinara kao i komplet ulaznica za Nishville Jazz festival odnela je ekipa Tvrđave za inovatinvni privezak sa QR kodom i dvojezičnom najavom manifestacija u našem gradu. Drugo mesto, 25.000 dinara i komplet ulaznica za Filmske susrete pripalo je ekipi Čegra za kreaciju nove maskote grada – Niška. Treće mesto, 15.000 dinara i komplet ulaznica za Muzički festival Nisomnia pripalo je ekipi Bubanj za kreaciju Puzzle lampe.

„Ova je bila jedna od aktivnosti projekta „oPEACEmeni se“ koji nastoji da edukuje mlade u Nišu o izgradnji mira, multikulturalnosti, prihvatanju prošlosti, okretanju budućnosti bez ratova, ali pre svega o istorijskom nasleđu grada Niša. Kao organizacija koja se bavi omladinskim radom bitno nam je da razvijamo kapacitete mladih kroz učenje novih, kreativnih aktivnosti. Ovakva vrsta takmičenja razvija takmičarski duh i kreativnost“ navode organizatori

Lokalna podrška su Deli prostor i Turistička organizacija grada Niša. Program „oPEACEmeni se“ je deo projekta „Podeljena prošlost – zajednička budućnost“ (Divided past – Joint Future), koji sprovodi projektni konzorcijum na čelu sa Omladinskim komunikativnim centrom iz Banja Luke, a finansiran je sredstvima Evropske unije.

0