Zimbabve, ili zvanično Republika Zimbabve, nalazi se u južnom delu Afričkog kontinenta. Zbog svog geopolitičkog položaja uz reku Zambezi, ova država se svrstava u zemlje istočne Afrike.

Strmoglavi pad ekonomije Zimbabvea desio se nakon zemljovlasničkih reformi Roberta Mugabea 2000. i 2001. godine, kada je oduzeo imovinu belcima i dao je većinskom crnom stanovništvu. Ovo je dovelo do pada proizvodnje od 50 odsto tokom narednih devet godina.

Došlo je i do deficita u budžetu zbog umešanosti u rat u Kongu i loših socijalističkih reformi. Istovremeno, stanovništvo se masovno selilo zbog siromaštva, čime se smanjila baza za poreze, dok je javna potrošnja samo rasla. Vlada je zbog toga pribegla monetizaciji fiskalnog deficita, što je dovelo do katastrofalne inflacije.

Zvanično, inflacija u Zimbabveu je najviša ikada zabeležena u svetu i iznosi 231 milion procenata, a prate je akutne nestašice hrane i strane valute. Zbog hiperinflacije sa kojom je ova zemlja suočena Centralna banka Zimbabvea je  uvela nove novčanice u vrednosti od 10, 50 i 100 miliona tamošnjih dolara, a istovremeno je ograničila podizanje gotovine iz banaka na 100 miliona nedeljno za pojedince i samo 50 miliona za firme.

 

Cene u zemlji rastu za 30 do 40 odsto dnevno. Kako bi pokušale da se bore sa hiperinflacijom, vlasti učestalo vrše devalvaciju, pa je Centralna banka za deset nula devalvirala monetu i uvela novčanice od jednog dolara koje menjaju one od deset milijardi dolara.

Sto miliona zimbabveanskih dolara ima vrednost od samo oko 14 američkih dolara, a na crnom tržištu samo jedan dolar. Došlo je i do naglog rasta cena hrane u toj zemlji, pri čemu se za 100 miliona zimbabveanskih dolara više ne može kupiti ni vekna hleba. Osamdeset procenata ljudi živi ispod granice bede, ekonomska situacija je izuzetno loša, a stopa nezaposlenosti je skoro 80 odsto.

Ta afrička zemlja je, sasvim sigurno, i zbog ogromne finansijske krize, suočena i sa sve većim zdravstvenim problemima svog stanovništva koje je, zbog loših higijenskih uslova, pogodila i nezapamćena epidemija kolere.

Upravo su siromaštvo i veliki finansijski problemi doprineli i nedostatku hemijskih sredstava neophodnih za prečišćavanje vode za piće u toj zemlji, što je i jedan od uzroka epidemije.

Danas je stanje ipak nešto bolje, no finansije su i dalje u neredu.

 

Jelena Stefanović
Aleksandra Jovanović

 

Izvori: tuzla.danas.info, skandalozno.com, b92.net, forum.krstarica.com

 

 

 

 

0