Rotarakt klub Niš organizuje muzičko-scenski performans u izvođenju muzičke grupe iz Sremske Mitrovice „Maestro“, koji je posvećen predstavljanju i afirmaciji dela Nikola Paganinija široj publici. Događaj će biti održan u Narodnom pozorištu u Nišu 12. januara, a početak je zakazan za 20 sati.

Ovaj performans deo je humanitarnog projekta, koji se pod sloganom ,,Božanski je davati, primati je ljudski“ sprovodi poslednjih devet godina u organizaciji Rotarakt i Rotari kluba Niš.

Kako se navodi u pozivu, ovogodišnji program je namenjen široj publici, od obrazovanih muzičara do potpuno neinformisanog slušaoca, jer kroz rekonstrukciju njegovog života publika dobija mogućnost kako umetničkog užitka tako i obrazovne avanture. Tokom koncerta publika će prisustvovati scenskom performansu u multimedijalnom okruženju, preplićući muziku, istoriju, umetnički prikaz i univerzalne ljudske istine.

„Publika u Srbiji nema često priliku da uživa u izvođenju dela klasične muzike, što je rezultiralo nezanimanjem i neinformisanošću dela publike kako za programe klasične muzike, tako i za slične programe. Ova nezainteresovanost naročito je primetna kod publike koja pripada mlađim generacijama, a najčešće se ilustruje suviše krutom i „disciplinovanom“ formom koncerata klasične muzike. Stoga smatramo da je ovoj publici potrebno ponuditi nov i svež pristup izvođenja klasičnih dela, a Nikolo Paganini je kao „autor čije je gudalo čas anđeosko, čas đavolsko“, idealan i delom i biografijom da ih zainteresuje i za druge kompozitore“ poručuju organizatori.

Učesnici ovog performansa su:

  • Ivana Mirosavljević – gitara i autor
  • Katarina Milutinović – violina
  • Aleksandar Cundra – klavir
  • Nikola Janošević – glumac
  • Nikolina Đukanović – dramaturg i reditelj

„Naša najveća i najznačajnija akcija do sada nastala je u želji da osnažimo lokalnu zajednicu i doprinesemo njenom razvoju kroz trajne donacije. U tom smislu, pomoć usmeravamo prvenstveno ka poboljšanju kvaliteta uslova života mladih, njihovog obrazovanja, kulture i zdravlja; stoga će sav prihod od ovogodišnjeg koncerta biti iskorišćen za kupovinu biblioteka na otvorenom koje će biti postavljene na više lokacija u Nišu“ ističu organizatori.

Cena karte za ovaj događaj je 400 dinara i može se kupiti u Kafe baru „Gnezdo“, „Square cafe“-u i u „Mascaron“-u. Takođe, karte se mogu rezervisati putem facebook stranice organizatora ili na broj  065 85 48 668.

0