Ukoliko ste željni odličnog provoda, žurki bez prestanka uz najbolje svetske izvođače, onda je vaša sledeća destinacija Ibica. Ibica pripada grupaciji Balearskih ostrva koji se nalaze u Mediteranu. Pripada Španiji, a glavni grad je Palma de Majorka na istoimenom ostrvu. Samim tim što se nalazi u Mediteranu možete da zaključite da su ovde vremenski uslovi na vašoj strani, osiguraće vam odličan provod uz veliki broj sunčanih sati i temperature koje se ne spuštaju ispod 30 stepeni.

 

Zbog svoje tipične arhitekture nazvano je “Belo ostrvo” . Turiste počinje privlačiti 60-tih godina kada je bilo poznato po svojoj “hipi kulturi” i nudističkim plažama. Glavni i najveći deo ostrva, gde su skoncentrisana sva dešavanja je Ibica. Posebna atrakcija jeste stari grad iz 1554. godine kao i ostaci feničanske, arapske i katalonske arhitekture. Drugi grad po veličini je San Antonio gde je podignut spomenik jaje Kristofera Kolumba. Ovaj spomenik je podignut u čast Kristofera Kolumba koji je uspeo da uveri ljude da ništa nije nemoguće. Naime, on je tražio finansijsku podršku za svoja putovanja i često dobijao negativne odgovore i jednom prilikom je uzeo jaje i upitao da li jaje može stajati uspravno na šta je dobio negativan odgovor. Naravno, to ga nije zaustavilo, polupao ga je malo na dnu kako bi moglo stajati samo i uspravno. Prema legendi nakon tog dokaza da ništa nije nemoguće, dobio je potreban novac. Ono što svi znamo je da je Ibica prestonica noćnog života i odličnog provoda, ali da li postoji neko mesto gde bi porodica mogla da nađe svoju oazu mira? Na opšte iznenađenje postoji, i to je grad Eulalia del Rio. Poseduje lepu plažu i marinu, glavna ulica San Jaime deli grad na dva dela i pruža mogućnost osveženja uz odlične koktele i uživanje u domaćim specijalitetima. Pored toga predah od vrlo intezivnog noćnog života možete uzeti šetnjom poznatom pešačkom kružnom stazom Santa Ines ili prilikom obilaska svetionika Portinatx.

Naravno i pord toga, Ibica je prevashodno destinacija koja privlači mlade ljude ili one koji se osećaju tako, jer energija zaista treba da vam je na zavidnom nivou kako biste ispratili sva dešavanja. No čak i kada se naoružate odličnim raspoloženjem to nije dovoljno, jer morate imati i “malo dublji džep”. Novac koji budete  izdvojili za posetu Ibici će u najvećoj meri otići na provod u raznim klubovima gde sam ulaz košta između 30 i 50 evra, a piće minimum 10 evra. Jeftinije možete da prođete u pabovima i barovima, jer gotovo svaki u neko doba noći ima “happy hour“ ili neku specijalnu ponudu. Neki od najpoznatijih klubova su: DC 10 – poznat po jutarnjim “chill out” događajima, Pacha – najpoznatiji noćni klub na Ibici, otvoren je skoro cele godine, što je za Ibicu veoma retko, zatim Space – za sve ljubitelje dance muzike “Space” je kao Meka…

 

Što se tiče smeštaja, veliki je izbor, ali budite spremni da ako idete u julu i avgustu nešto više novca izdvojite. Na primer, hosteli u centru grada (dvokrevetna soba) koštaju oko 40 evra po noćenju, manji hoteli oko 80 evra dok lukusuzni od 100 evra pa naviše. Izdvojila bih hotele El Palacio i hotel Pikes. El Palacio je kao neka vrsta privatnog filmskog muzeja sa potpisanim fotografijama holivudskih zvezda i originalnim posterima. Svaka soba u hotelu je nazvana po nekom glumcu, najjeftinija je Humphrey Bogart 230 evra, a najskuplja Marilyn Monroe 340 evra.

To je u najkraćim crtama Ibica, pa ukoliko ste osoba koja želi odličan provod sa prijateljima, nema boljeg mesta. Pogotovo što vam za posetu Ibici nisu potrebni prenatrpani koferi, već odlično raspoloženje i dragi ljudi.

 

Nevena Šipraga 

 

Izvor: www.mojaavantura.com

0