Gledajući stare slike sa putovanja, nisam mogla a da se ne zapitam koja je sledeća destinacija. Šta bih mogla da posetim, a da me zaista fascinira i da doživljaje sa tog putovanja prepričavam ceo život. I onda mi je sinulo, zašto ne bih otišla van granica Zemlje?! Da, mislim na svemir! Znam šta mislite, skupo je, ali da imate taj novac sigurna sam da ne biste propustili priliku da otputujete van granica naše planete i postanete jedan od učesnika u svemirskom turizmu. Nebo više nije naša granica!

Ideja putovanja turista u svemir javlja se poslednjih godina 20.veka. Nastaje jedna sasvim nova grana turizma koja iz dana u dan raste i intrigira javnost. Ogromna sredstva se ulažu pa je zbog toga svemirski turizam vrlo ograničen i skup, ali tu je i nada da će jednog dana i običan smrtnik moći sebi da priušti ovakav izlet. Za sada je to moguće samo za one sa dubljim džepom poput velikih holivudskih zvezda, koje su se potrudile da već sada rezervišu svoje mesto na nekom od letova. Kompanija Virgin Galactic, Sir Richarda Bransona, objavila je da će polovinom 2014. godine započeti prve komercijalne letove u svemir. Da, snovi će se uskoro pretvoriti u stvarnost i svi koji budu mogli da priušte sebi ovaj luksuz  zaista će osetiti šta znači beskonačnost svemira. Oni koji to budu želeli moraće da izdvoje čitavo bogatstvo za ovaj doživljaj, jer cena karte iznosi 184 hiljade evra. Za sada je kompanija Virgin prodala 680 karata, pri čemu su zaradili više od 58 miliona evra. Putnici će imati mogućnost da putuju letelicom koja ima šest mesta. Let će trajati između 30 i 50 minuta pri čemu će putnici iskusiti beztežinsko stanje kao i jedinstveni pogled na površinu Zemlje. Pravim avanturistima će se pružiti šansa da na kratko imaju kontrolu nad letelicom i osete čari vožnje u svemiru.

Pored toga japanski stručnjaci će do 2050. godine izgraditi prvi svetski svemirski lift. Zvuči neverovatno, ali zamislite da se brzinom od 200 km na sat preveze 30 osoba na visinu od 35.000 km. Lift bi zaista obogatio ponudu u svemirskom turizmu, a isto tako bi poslužio za naučna istraživanja. Stručnjaci navode i da je to najpraktičniji način za odlazak u svemir, jer ljudi neće morati da prolaze kroz rigoroznu i dugotrajnu obuku.

Neverovatni projekti se planiraju i polako realizuju, prevazilazeći sve granice koje su važile do danas. Da li možete da poverujete da nas samo dve godine dele od otvaranja prvog hotela u svemiru!? Zahvaljujući udruženim snagama Rusa i Amerikanaca, 2016. godina će ući u istoriju. Prvi modul svemirskog hotela je spreman već sada, ali u orbitu će biti dopremljen početkom 2016. godine. Hotel će imati četiri kabine i moći će da primi sedam osoba. Ruski svemirski brodovi „Sojuz“ prevoziće turiste do hotela čiji će naziv biti „Komercijalna svemirska stanica“. Za početak hotel će biti izuzetno minijaturan, ali ne sumnjamo da će se kroz godine razvijati, sve dok ne bude ličio na današnje luksuzne hotele koje imamo na Zemlji. Možda za dvadesetak godina bude postojao čitav lanac hotela. Dizajneri enterijera će se pobrinuti da hotel bude udoban i da omogući gostima pogled na Zemlju kroz velika okna. Iako je pre svega namenjen turistima, hotel će moći da koriste i osobe koje za privatne kompanije rade na istraživanjima u svemiru. Sigurno se pitate koliko košta ovo zadovoljstvo, naravno neću vas ni sada razočarati, reč je o stotinama miliona američkih dolara.

Nešto kasnije, 2020. godine japanski građevinski gigant Shimuzu će otvoriti orbitalni hotel na visini od 450 km iznad Zemlje, sa 60 soba, uz spektakularan pogled na Zemlju. Takođe imaju u planu i izgradnju hotela na mesecu od posebnog materijala „lunarcrete“ koji će biti pronađen na mesecu. Tako napravljen hotel će štititi goste od surove okoline na Mesecu, uključujući i zaštitu od ekstremnih temperatura i smrtonosnih kosmičkih isijavanja, posebno solarnih čestica. Hotel će biti izgrađen bez oštrih ivica, sa ogromnim prozorima koji će pružati nezaboravan pogled. U posebnim kapsulama (prostorijama) biće restorani, barovi, recepcija. Ono što je posebno interesantno jeste to što će posetioci umesto klasičnog tuša na raspolaganju imati spa prostor, zbog nulte gravitacije. Pored toga upotrebiće i posebne stambene jedinice na naduvavanje za uzgajanje voća i povrća, ali će ih koristiti i za rekreaciju, čak se spominje i izgradnja golf teren u budućnosti.

Nesumnjivo je da se turizam u svemiru razvija velikom brzinom. Izdvajaju se ogromna sredstva i ulažu veliki napori ne bi li se turisti na najbolji mogući način ugostili i van naše planete.  Možemo samo da čitamo ili slušamo o tome jer je za sada potrebna velika platežna moć da se uživa u pogledu na Zemlju. No, možemo da maštamo kako bi to izgledalo tamo negde i da se nadamo da će naši potomci moći da iskuse čari tog putovanja.

Izvori: www.pobjeda.mewww.blic.rs, www.b92.net

Nevena Šipraga

0