Dragan Nikolić preminuo je 11. marta u 72. godii života nakon borbe sa teškom bolešću. Nikolić će biti sahranjen u ponedeljak, 14. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a tog dana biće održana i komemoracija, najavilo je pozorište Atelje 212.

Dragoslav Dragan Nikolić rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu. Nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premešten u Ekonomsku školu. Posle dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnestogodišnjak bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Prvi film u kome je glumio bio je Pravo stanje stvari iz 1964. godine kojim otpočinje svoju 50-ogodišnju filmsku karijeru. Draganovo kršteno ime je Dragoslav, a za nadimak(Dragan) koji mu je obeležio karijeru zaslužna je greška u popisu uloga na kraju serije Dovoljno je ćutati iz 1965. godine.

U svojoj 50 godina dugoj filmskoj karijeri učestvovao je u oko 150 filmskih i televizijskih ostvarenja. Debitovao je kao vojni policajac 1964. u filmu „Pravo stanje stvari” Vladana Slijepčevića, a poslednji put pred kamerama se pojavio prošle godine u „Montevideo, vidimo se”, tumačeći lik predsednika FIFE  Žila Rimea.

Nikolić je glumac bez koga se, posle više od stotinu briljantno odigranih uloga, u kojima je pokazao da u njegovom izražajnom registru ima mesta i za neznane nacionalne junake, romantične zavodnike sa građanskim ili polugrađanskim pedigreom, likove sa sumnjivog vrha i nesumnjivog društvenog dna, ne može ni zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost -saopštio je Atelje 212.

Uloge po kojima ćemo pamtiti glumca koji je obeležio detinjstva mnogih su Džimi Barka (Kad budem mrtav i beo iz 1967. ), Prle (Otpisani iz 1974. i Povratak otpisanih iz 1976.), Branimir Mitrović-Flojd (Nacionalna klasa iz 1979. ), Alija (Banović Strahinja iz 1981.), Popaj (Balkan ekspres iz 1983.), Urke (Poslednji krug u Monci iz 1989.)…..

 

Anđela Laban

1