Nanese li vas put na istok, ka svetskoj metropoli  sa mirisima orijenta i kuvanim đevrecima, nemojte odoleti, prepustite se lepotama! Osim što se mnogi, pri pomisli na ovaj grad, sete Konstantina velikog, ima i onih koji se rado prisete ukusa čuvenih baklava i mirisa gorkog čaja. Obimna istorija i odlična turska kuhinja samo su neke od stvari koje čine ovaj mnogoljudni grad jedinstvenim.

Najraskošnije džamije, istorijski spomenici i najveći muzeji  nijednom gradu ne stoje lepše nego savršenom Istanbulu.Grad je izgrađen na sedam brda, i ponosno stoji  između Evrope i Azije još iz doba kad je proglašen drugom prestonicom Rima. Danas, i ako nije prestonica, on je sedište istorije i kulture Republike Turske. Sastoji se od 40 opština. Veličanstven zbog svoje tradicije, položaja i veličine! Za one koji uživaju u hrani i piću, otvorena su vrata ribljih restorana, prodavnica slatkih proizvoda, čajdžinica. Kupoholičarima će prijati obilazak velikih tržnih centara i bazara. Najveći  i najjedinstveniji prostor kupovine jeste u svetu poznata Kapali čaršija, ili zatvorena pijaca.

Avanturistima će se dopasti pogled s vidikovca Kamlidža ili obilazak azijskog i evropskog dela grada brodićem preko Bosfora.  Na temeljima Konstantinove „Velike Crkve“ (Megalo Ekklesia) izgrađen je hram  Aja Sofija, jedno od najvećih arhitektonskih dela. U doba Konstantina  zdanje je bilo crkva za pravoslavne vernike, a nakon dolaska Osmanlija postala je džamija. Danas predstavlja muzej.

Bazilika Cisterna, Sultanahmet džamija, Topkapi  i Dolmabahče palata, Muzej mozaika, Trg Hipodroma, ušće Zlatni rog… Neke su od znamenitosti koje su na listi obaveznog! Najstarija Vojna akademija, preko stotinak crkvi, skoro isto toliko i univerziteta…  Pogled sa čuvene Kule Galate, ili još nazvane imenom ,,Isusova Kula“ imamo još od 5. veka n.e. Nijedan grad ne spaja toliko evropskog  i  modernog  sa bogatim istorijskim zaleđem. Neboderi, višespratnice, velelepne vile uz panorame starih zdanja, spomenika  i  bogomolja. Nigde više čaja, pečenih kestena, sokova od ceđenog nara, sa mirisom orijenta ušuškanog  u  šarmantnim, uskim, strmim ulicama od kocki. Najvažniji bliskoistočni biser nudi i još lepote: azurno more, peščane plaže ili šetnja kejom uz obalu mora odlična je prilika da predahnete i da uživate što se nalazite u jedinom gradu podignutom na dva kontinenta.

Ovaj grad je živeo daleko pre nego što je Konstantin bio očaran veličinom i raskoši Aja Sofije, Sulejman zavoleo robinju  i  turista koji vole najukusniju stvar sličnu girosu – turski kebab. Ako nemate plan gde biste uživali, pravo je vreme da se odlučite baš za Istanbul. Nekolikodana neće biti dovoljno da doživite sve čari, ali svakako dovoljno da vas natera da se vratite u grad koji pretapa Istok i  Zapad! Ne zaboravite rečnik, i lepo se provedite.

 

Marija Trajković

0