U godini kada se obeležava dvadeset godina od prvog Nišvil džez festivala, njegov osnivač i direktor Ivan Blagojević rešio je da obraduje sve ljubitelje ove vrste muzike svojim literarnim prvencem. Knjiga pod nazivom „Hod po džezu“ promovisana je u ponedeljak 19. januara u sali Niškog simfonijskog orkestra. Ovo delo obogaćeno je kompilacijskim DVD izdanjem „The Best of Jazz Nišville“ sa snimicima nastupa na „Nišvilu“ najzvučnijih sastava u protekle dve decenije. Promociju su upriličili članovi benda „Eyot“, koji su održali mini koncert, dok je ulogu moderatora imao Velibor Petković.

O knjizi, koja predstavlja zbirku Blagojevićevih tekstova objavljivanih na Blogu B92, pored autora govorili su i njeni recenzenti, niški književnici Zoran Ćirić i Dejan Stojiljković. Treći recenzent je nedavno preminuli slavni džez muzičar Miša Blam. Knjigu je objavila beogradska izdavačka kuća „IndMedia Publishing“.

Nismo propustili priliku da specijalno za čitaoce Kapital magazina popričamo sa autorom.

 

Kako ste došli na ideju da napišete „Hod po džezu“?

Šetajući buvljakom, slučajno sam na nekoj tezgi spazio knjigu koju je napisala direktorka jednog novosadskog džez festivala, pored koje se nalazio DVD sa snimcima sa „Nišvila“. Palo mi je na pamet da spojim te dve stvari. Inače, i ranije sam gajio nadu da ću napisati neko književno delo, ali nikada nije bilo dovoljno vremena. U ovoj knjizi su spojeni tekstovi koji su pisani povremeno tokom šest godina. Za to vreme sam stvorio i nomenklaturu likova za potencijalni roman.

Je li to najava za još jedno delo?

Pa, neće ga biti skoro. Za blogove treba vremena, a da bih se opredelio da pišem nešto ozbiljnije, poput romana, moram prvo da čujem kritike za „Hod po džezu„.

Šta čeka one koji bi želeli da krenu Vašim putem i odluče se za pisanje?

U Srbiji nažalost trenutno imamo više onih koji pišu od onih koji čitaju. Zatrpani smo mnoštvom voditeljki koje objavljuju knjige koje se dobro prodaju, što govori o mentalnom sklopu čitalaca.

Na koji način će zainteresovani moći da dođu do Vaše knjige?

„Hod po džezu“ će moći da se nađe skoro u svim knjižarama Srbije, kao i u zemljama bivše Jugoslavije. „IndMedia Publishing“ odlično radi distribuciju i zato sam se i odlučio za njih.

Poruka za čitaoce Kapital magazina…

Ne gubite nadu, jednog dana će doći vreme kada će čovek moći da se bavi umetnošću i da od nje i živi.

 

 

Anđelija Vasović

0