U tržnim centrima Roda i Forum u poslednjih nekoliko dana prikazani su proizvodi učeničkih firmi „Vector Studio“ i „Tricot Lines“.

Firme su osnovali učenici Ekonomske škole u sklopu programa Dostignuća mladih u Srbiji koji sprovodi Američka agencija za medjunarodni razvoj /USAID/. Ovaj program je deo globalnog programa Dostignuća mladih /Junior Achievement/ čiji je cilj da razvija i sprovodi preduzetništvo medju mladim ljudima, kako bi oni stekli potrebna znanja o tržišnoj ekonomiji i poslovanju.

Imajući u vidu broj nezaposlednih u Srbiji, preduzetništvo predstavlja odličnu priliku za mlade koji imaju želju da se oprobaju i napreduju u nekoj oblasti. Omladinsko preduzetništvo pospešuje kreativnost i radjanje ideja.

Kuća dizajna „Vector Studio“, osnovana 2013. godine, bavi se dizajnom, proizvodnjom i prodajom vizit karata, menija, pozivnica i čestitki za sve prilike. Na ovonedeljnom predstavljanju proizvoda posebno su se istakle novogodišnje čestitke i kutije za poklone napravljene od papira premazanim kafom. Ovo je jedina učenička kompanija u Srbiji koja pravi proizvode od kafenog papira.

„Vector Studio“ osvojio je prvo mesto na Regionalnom sajmu učeničkih kompanija, a drugo na Republičkom. O uspehu ove kompanije govori i činjenica da su njihovi proizvodi traženi i u Beogradu i u Kaliforniji.

Na drugoj strani, u učeničkoj kompaniji „Tricot Lines“ koja je osnovana septembra meseca ove godine, prave se futrole za mobilne telefone od vunice, jer se smatra da vunica smanjuje zračenje, kao i maske od recikliranog materijala.

Alumni koordinator programa Dostignuća mladih i bivša učenica Ekonomske škole, Andjela Jovanović, izjavila je da sve ovo što rade predstavlja odličnu praksu za srednjoškolce i jedan vid neformalnog obrazovanja.

U planu je predstavljanje proizvoda firme „Vector Studio“ i u Leskovcu, Kikindi, Subotici i Novom Sadu. Zainteresovani njihove proizvode mogu pogledati preko sajta www.vectorstudio.co.vu ili kupiti putem Paypala.

Pored ovih firmi u sklopu programa Dostignuća mladih osnovane su i kompanije „Pioro“ i „Eco-School“ iz Ekonomske škole, zatim „The Bat“ iz ETŠ „Mija Stanimirović“ i „Majestic Gadgets“ iz Ugostiteljsko – turističke škole u Nišu.

 

Sanja Stevanović i Aleksandar Brzaković 

0