Srbija je imala nekoliko pokušaja da kroz neka od muzičkih takmičenja napravi iole stabilnu pop scenu. To se samo i uvek završavalo na pokušaju. Kada je kampanja u toku pominju se neke silne brojke prijavljenih ljudi, promoviše se uticajni (?!) žiri i uvek optimističan spoj sa okolnim zemljama koji uvek rezultira pa-normalno-da-je-Daniel-pobedio-kad-je-cela-Makedonija-glasala-za-njega konstatacijama. Ali Srbija i dalje pokušava. Moje mišljenje je da nikad ne treba stati sa tim. Medjutim, to nije mišljenje naše zemlje. Meni ostaje samo da predvidim da je nova sezona X factora, koja se emituje na Prvoj televiziji, još jedan od pokušaja bez budućnosti. Ma, kakav je ovo pesimističan kraj na početku teksta?! Hajde da probamo da ovo razradimo i budemo optimističniji (nerealni)!

Obostrana korist

X factor je, definitivno, poslednjih nekoliko godina najuticajniji muzički show na planeti. Emituje se u mnogim zemljama sveta, ali čini se da je najjači i najstabilniji u Velikoj Britaniji. To se prosto pokazuje gledanošću, a i muzičkim proizvodima po završetku programa, kao što su: One Direction (veliko O tačka malo o), Leona Lewis, Olly Murs, Cher Lloyd, James Arthur… Ima ih još, naravno. Neki manje rade, neki malo više, ali imaju posla i uglavnom sebi nadju publiku. Jeste se na njima zaradjivao novac, kao i kod nas. Morali su da prodju kroz stres, kao i kod nas. Pričali su nam svoje intimne i patetične priče dok je trajao show, kako bi privukli glasače, kao i kod nas. Medjutim, dobili su ono za šta su se i na prvom mestu prijavili – pokušaj da se sa njima snime neke stvari, da se da neka baza od koje će krenuti. Uzmimo za primer planetarno najpopularniju grupu, koja je upravo potekla iz X factora – One Direction. Da se razumemo, meni nije jasno čime su oni očarali svet. Ali ne pitam se ja. Pita se masa. To je već sad drugi problem o kom bih mogao u budućnosti da pišem. Da se vratim temi. One Direction je grupa od pet momaka. Spojio ih je čuveni muzički majstor Simon Cowell tokom emitovanja X factora. Oni su njegovih ruku (zlo)delo. Medjutim, dajem ove moje obe ruke, kojima ovo pišem, da oni nisu njegov muzički ukus. Čovek je napravio biznis, a njima omogućio da im se ostvare snovi. Tih pet pomahnitalih tinejdžera su dobili ono po šta su došli. Snimili su par pesama, a zatim i albuma, i prodali ih u milione kopija. Pre toga je produkcija koja ih je proslavila žestoko zaradila na njima. Jesam ovo sveo na nivo pijačnog biznisa, ali tako i jeste. I dolazimo do toga da je korist tako obostrana. Kod nas, u Srbiji, je to uspeo Milan Stanković, Rada Manojlović itd. A oni nisu iz X facktora? Ma, kad vam kažem jesu. Oni su iz našeg, srpskog, autentičnog iksa. Nećemo sada o tome.

Posle X factora ide muk.

Srbiji je ovo druga sezona. X factor ove godine ima moto širokih ruku, koje obuhvataju ceo region. Svi se slažu, svi pevaju. Sve je kul. Emituje se od 22. marta na Prvoj televiziji. Žiri – Aleksandra Kovač, Massimo Savić, Tonči Huljić (kako se ovo dogodilo) i tananana – Željko Joksimović!  Ko malo bolje peva, Joksimović i ekipa ga prelakira komentarima kao što su: “Bićeš zvezda sigurno!”, ili “Prestani da se baviš radom na gradjevini, baci cement i postani zvezda!” A kako da se ne primiš na to?

Gde nastaje problem? Krenu audicije. Svi su ispred malih ekrana. Sve deluje čak i normalno. Provališ da se prijavilo dosta talentovanih ljudi. Komentari žirija iskopirani od Simona – kopirati najboljeg je sigurica. Aleksandra Kovač se malo više primila pa izgovara: “Ti imaš EKS faktor!”, ali i to je ok. Audicije će dobro proći. U to sam uveren. Onda ide onaj nesrećni boot camp. Ajde, i tu ćemo se provući. Kapiram da će i judges’ houses proći u miru u nekim kućama na moru, ili iznajmljivanjem nekog dvorca u Beogradu. A onda kreću lajvovi. #budibogsnama

Uvek se kreće od toga da mi nemamo para za produkciju koju ima Britanija ili Amerika. Onda neko nadležan kaže kako mi nemamo paaara za takvu vrstu produkcije. A onda na sve to se pojavi neko pametan da kaže kako nama fali paaaaaara. Bato, ili nemoj da organizujes show ili ne kukaj kako nema para! Novac nikada nije prednjačio nad idejom. Šta hoćeš time da mi kažeš? Da neko ne može da uspe ako ne nadje novac? Ili da ne želis da trošiš kako bi ergela glasala i ti stavljao pare u džep, a ja da ne odgledam neki kvalitetan nastup? Ili pak, da je talenat na nekoj lestvici nebitan u odnosu na novac? Pa, neće moći! …Nažalost, moći će. Stavljam studentsku agresiju u džep (jer ne znam s kim sam se upravo posvadjao) i vraćam se ulozi objektivnog novinara.

Lajvovi su, u stvari, ono na šta se čeka. Svi se pitaju kako će to izgledati, ko će ispasti? Onda ide vrištanje kad neko ispadne, kukanje, nabijanje na kolac… Takmičari se uzvrpolje, onda kao ide neki hard work, pa, “daj da pevam Vitni Hjuston, ako nju otpevam onda mogu sve.” I sve to čini da mi X uopšte gledamo. Radi se na tome da se diže zvezdana prašina, ali od toga do kraja emitovanja, ostane samo jedna obična prašina. Dolazim do srži problema – šta se dešava posle nekog takvog muzičkog programa? Gde su ti pobednici pevačkih rijaliti programa? Danijele, gde si?! Cveto?!?! Adnane?!?!?! Muk. A glasalo se za njih. Trošio se kredit. X factor je došao da to promeni, ali je samo ušao u kantu za djubre sa ostalim revolucionarnim muzičkim programima. A šta da predvidimo ove godine? Ja samo vidim tu istu kantu. Nisam hejter. Želim da uspe. Želim da se radi na dobroj muzici. Želim da neko sa takve muzičke platforme izadje sa albumom gde ću čuti nešto što će da me pomeri iz kreveta kad me mrzi da ustanem. Ja još nisam čuo za takvog. U stvari, izvinjavam se, jesam – Rada i Milan.

Rada i Milan su me podstakli da dodjem do zaključka

Biću direktan – Grand produkcija upravo jeste naš IKS faktor. To je zaključak u celoj priči. Oni ispunjavaju ove propozicije koje nameće, recimo, britanski X factor. Dakle, oni su došli na audicije, pevali, za njih se glasalo i posle Zvezda Granda mi imamo proizvode. Je l’ oni snimaju muziku? Snimaju. Je l’ su popularni? Jesu. Sve je jasno kao dan – X factor ne može da opstane kod nas dok se budj lepo ne opere. Pop scena mora da postoji da bi se ovakav tip muzičkog programa samo nadgradio na nju. To nikako ne znači da je X factor u stanju da je napravi. Trenutno je situacija budjava, što ne znači da će takva i ostati. Ali ja, a siguran sam i mnogi, ne vide naznake toga.

Neka mi je živ i zdrav urednik i neka me još dugo pušta da sejem pesimističke zaključke!

 

Nikola Petrović

0