Medijska opservatorija Refraktor i Befem organizuju gostovanje izložbe „Izoštravanje medijske slike“ 9. novembra od 19h do 21h u Deli prostoru u Nišu, ulica Davidova 2a. Nakon otvaranja izložbe u Beogradu i gostovanja u Užicu, razgovor o medijskoj pismenosti i medijskom izveštavanju nastavlja se izložbom u Nišu, poručuju organizatori.

Medijska opservatorija Refraktor: izoštravanje medijske slike je projekat civilnog društva koji su razvile nezavisne medijske analitičarke u okviru feminističkog kulturnog centra Befem i BeFem medijskog programa New Voices, New Spaces. Refraktor nastoji da prati i analizira medije u Srbiji i u tumačenje njihovog sadržaja uključi i čitaoce i čitateljke. Zamišljen je kao virtuelni i realni prostor u kome će građani i građanke imati mogućnost da na osnovu svog sistema vrednosti i potrebe za odgovornim i tačnim informisanjem iznesu stav o načinu izveštavanja u pojedinim štampanim medijima i razumeju načine na koje medijske poruke (ne)doprinose održavanju i/ili podsticanju diskriminacije u društvu.

„Često čujemo od urednika i urednica ili vlasnika i vlasnica različitih medija kako se sadržaji kreiraju na osnovu onoga što građani i građanke traže i žele. Da li je baš tako? Da li nas je iko ikada pitao (a obaveza im je) da li, na primer, u novinama čitamo ono što odgovara životima koje živimo?“ navodi se u pozivu.

Kako poručuju organizatori, na izložbi će posetioci imati priliku da na licu mesta analiziraju izložene medijske tekstove i budu njeni aktivni učesnici i učesnice.

„Potrebno je samo da ponesete oštru olovku, oštro oko, britak um, čiste naočare i… društvo“ dodaje se u pozivu

Projekat podržala: European Union i Media for citizens – Citizens for Media (MCCM)

0