Nova godina je pred nama, a tradicionalno se očekuje najveći napredak u oblasti tehnologije. No, hajde da se podsetimo šta je to obeležilo godinu za nama.

iPhone 6

news_img1_65545_iphone6

Najveće tehničko dostignuće široke potrošnje je nesumnjivo iPhone 6. Pojavio se u dve verzije: iPhone 6 sa ekranom 4.7“ i debljine 6.9mm i iPhone 6 Plus sa ekranom 5.5“, debljine 7.1mm. Izrada slika i videa rezolucije 1080p HD sa 60 fps i u slow-motion sa 240 fps. Za razliku od prethodnog modela nema oštrih ivica, sadrži novu iSight kameru sa 8MP, ali sa sočivima za kvalitetniji fokus. Poboljšan pristup Wirelessu sa novom antenom od 150Mbps, a tu je i iOS 8. Izrađuje se u tri boje.

Desalinacija vode

Chemgeneration_news_2013_02_01_water

Kako nastavlja da raste problem snabdevanja pijaćom vodom, odsoljavanje morske vode se nudi kao rešenje. Naravno, i to rešenje ima mnogo nedostataka. Velika potrošnja energije i vraćanje u more koncentrisane soli može imati katastrofalne posledice po živi svet u moru. Ipak, rešenje koje najviše obećava jeste drugačiji pristup toj velikoj količini soli koja bi se dobijala – umesto da bude otpad koga se treba otarastiti, ona može postati sirovina za dobijanje metala kao što su Li, Mg i U, kao i Na, Ca i K.

RNA terapija

8

Razvojem baza ribonukleinske kiseline i tehnologije sinteze dobija se nova generacija lekova baziranih na RNA. Ovakva vrsta leka kontroliše proizvodnju velike količine prirodnih proteina u organizmu ili dopušta njihovu prirodnu proizvodnju. Saradnjom velikog broja instituta i farmaceutskih kuća, nekoliko privatnih kompanija je već plasiralo lekove bazirane na RNA na tržište.

Providni TV 

transparent-tv-invisio-from-loewe

Ovo je svakako najlepši modni detalj vaše dnevne sobe savremenog doba. Michaele Friebe je otišao iznad uobičajenih pravaca razvoja TV-a. Naime, dok su svi razmišljali kako da smanje debljinu TV ekrana, on je razmišljao kako da ga potpuno „ukloni“. Kombinujući LED i TOLED ekrane, došao je do ekrana koji je potpuno providan i čist (dok je ugašen) i prepun boja i slika visoke rezolucije kada je uključen.

Ugljenična vlakna 

Ovaj izum već postoji i odavno je u primeni, ali se 2014. godine otišlo korak dalje. Emisija ugljen-dioksida ubrzano raste, a automobili su jedni od glavnih krivaca za to. Inženjeri se nadaju da će povećanje stepena korisnosti vozila smanjiti emisiju ugljen-dioksida. Nova tehnologija ugljeničnih vlakana će doprineti olakšavanju vozila za 10% po automobilu. Smanjenje težine automobila smanjuje utrošak goriva za njihovo pokretanje, tako da će se na globalnom nivou znatno smanjiti zagađenje vazduha i okoline.

Kožni smartfon 

pic2

Zaboravili smo telefon, ispao nam je iz džepa ili s mo ga slomili. E, pa ne više. Uz novu generaciju telefona ovakve stvari se neće dešavati,jer su praktično nemoguće. Uobičajna narukvica, ukrasni odevni predmet, ali  kada se uključi dobija se ekran osetljiv na dodir – na našoj koži. Zapravo, narukvica sadrži mnoštvo svetlosnih i laserskih dioda. Svetlosne diode obrazuju sliku, dok laserske formiraju mrežu zrakova iznad slike. Pri dodiru korisnika na bilo koji deo „ekrana“, dolazi do prekida laserskih zraka na tom mestu, a dioda šalje informaciju procesoru gde se desio prekid. Na taj način narukvica zna gde (šta) ste kliknuli na kožnom ekranu i otvara vam željenu aplikaciju. Narukvica može sarađivati i sa pametnim telefonom tako što korisnik upravlja telefonom na daljinu.

Superbaterije

5

Nove tehnologije prevazilaze stare barijere. Jedan od primera za to jesu i nove baterije kakve svet, barem u prodaji, još nije video. U pitanju su baterije budućnosti koje su u stanju da koncetrišu tečnu hemijsku energiju u velikim količinama, a u maloj zapremini. Postojeće baterije se već ionako takmiče koja će skladištiti više energije u što jeftinijim materijalima.

Međutim, nove baterije sačinjene od grafitnihvlakana imaju mogućnost brzog punjenja i pražnjenja na desetine hiljada puta. Druga rešenja su korišćenje potencijalne energije kao kod zamajca ili sabijenog vazduha.

Kao druga vrsta baterija pojavile su se i baterije od nanožica koje se koriste na električnim automobilima. Sposobne su za punjenje za 30-40% više električne energije od postojećih. Ova nova generacija baterija će u potpunosti promeniti tržište električnih automobila, a i omogućiti skladištenje više solarne energije za domaćinstva.

Lečenje ljudskim mikrobima

12467748050d9e36205f66498212318_v4 big

Naučnici su  razmatrali stomačne mikroorganizme i njihovu ulogu u bolestima – od infekcija do gojaznosti, od dijabetesa pa do upale creva. Odavno je poznato da antibiotici koji uništavaju crevnu floru, a mogu dovesti i  do komplikacija koje ugrožavaju život. Novi pristup lečenju podrazumeva upotrebu podskupa mikroba koji se nalaze u zdravim crevima, kako bi se poboljšao klinički tretman bolesnika.

Moždano – kompjuterski interfejs 

10

Upravljanje računarima samo pomoću električnih impulsa naših misli je ostvarivije nego što možemo i da zamislimo.

Moždano-kompjuterski interfejs, mogućnost računara da čita i izvršava signale direktno iz mozga, je već doživeo medicinski uspeh. Paraplegičarima, onima koji su „zaključani u sindromu“ i ljudima koji su ostali nepokretni pa imaju poteškoća sa pokretanjem kolica ili ispijanjem kafe recimo, pomaže robotska ruka pokretana njihovim mislima. Ovakvi uređaji su pomogli ljudima sa oštetćenim vidom da ga delimično povrate.

VR Oculus 

v

Naočare za virtuelnu stvarnost.

Izumitelj Palmer Luckey, nije ni bio rođen kada se pojavio film The Lawnmomer man

(1992), ali je zato kasnije ovaj film imao veliki uticaj na njega kao dečaka, rođenog godinu dana kasnije. Odrastajući sa željom da igra 3D video igrice, on je sa svojih 16 godina izmislio prototip, a 2014. je postao osnivač kompanije VR Oculus i izumitelj ovih naočara, a ima samo 21. godinu. Odmah se našao kupac ovog patenta – Mark Zuckerberg, osnivač Fejsbuka. Mark je otkupio izum, jer, kako kaže: „ovo će postati novi vid komunikacije“. A kupovina ga je koštala enormnih 2 milijarde dolara.

Mapiranje mozga

15

Razumevši kako um radi, neuronačnici su došli do revolucionarnog otkrića.

Kao deo Human Brain projekta, međunarodni tim istraživača vođenih nemačkim i kanadskim naučnicima, stvorio je 3D atlas mozga koji ima 50 puta veću rezoluciju od takvih prethodnih mapa.

Mapa je stvorena seciranjem mozga 65-godišnje žene na tanke slojeve koji su zatim fotografasani i skenirani tehnologijom visoke rezolucije.

Alen Ivans i saradnici iz Montrealovog Neuroloskog Instituta uspeli su da sklope 7404 slika (veličine 1TB) u jedan 3D atlas. Naučnici se nadaju da će ubuduće stvoriti još precizniji atlas koji će imati slike na nivou ćelija 1-2 ɥm, umesto današnjih 20ɥm.

Inače, ideja je stara oko 100 godina i potiče od nemačkog neuroanalitičara Korbiniana Brodmena.

 

Aleksandar Pavlović

 

Izvori:

  • MIT Technology Review, Special Edition: The best in Tech, December 2014.
  • World Economic Forum’s Global Agenda Council on Emerging Technologies 2014.
  • Steven Perlberg, Business Insider – Finance, February 2014.
  • http://mashable.com/2014/12 /13/best-tech-of-2014/

 

 

0