U saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu, Univerzitetskom bibliotekom, Univerzitetom u Nišu i SKC-om u Nišu, udruženje Taka organizuje Dane Japana u periodu od 22. do 28. septembra.

Ovogodišnji Japanniš će biti održan u prostorijama Banovine, a osnovna tema biće Japan nekad i sad. Kako najavljuju iz Udruženja Taka, ove godine biće i noviteta u odnosu na prošlu.To su kursevi-seminari za koje se zainteresovani mogu prijaviti i dobiti sertifikat.Za članove ovog udruženja seminari su besplatni, dok za ostale učlanjenje podrazumeva prijavljivanje i uplatu od 250 dinara, što je u stvari godišnja članarina, a svaki seminar je 150 dinara. U pitanju su japanski jezik, animacija, manga, aikido, ninjutsu, origami, kao i takmičenje u video igrama.

Takođe, posetioce očekuju izložbe fotografija, slika i oružja, kao i predavanja, prezentacije i projekcije, koje su besplatne. Ljubitelji japanske kulture mogu se prijaviti pre po;etka ili na samom Japannišu, a pored toga, Taka organizuje i jednodnevni pre-event, na kom će biti predstavljeni svi seminari.

„Ovo je drugi Japanniš po redu i prošle godine smo imali fantastičan odaziv! Svakog dana je bilo preko 100 posetilaca, a ove godine očekujemo mnogo više“ ističe Jovana Ljubić, organizator Japanniša.

Ovogodišnji program otvoriće Ambasador Japana i ataše za kulturu, u velikoj sali univerzitetske biblioteke, 22.septembra u 17 sati, dok je svečano otvaranje zakazano za 18 sati.

Udruženje Taka, osnovano je 2012.godine sa ciljem promovisanja japanske kulture, kao i okupljanja ljudi koji vole japansku kulturu i tradiciju. Taka u saradnji sa Ambasadom Japana i Niškim institucijama i klubovima radi na ispunjenju ciljeva.

Interesantan podatak je da u Nišu živi jedan japanski bračni par.

Više informacija možete o ovoj manifestaciji možete pronaći na zvaničnoj stranici ili grupi.


Ksenija Lojpur 

0