Festival „Nauk nije bauk“ postoji već šest godina. Za to vreme uspeli smo da postanemo prepoznatljiv brend koji je sinonim za ozbiljno i predano delovanje na polju popularizacije nauke i promovisanja savremenih obrazovnih metodologija. Naš festival danas, slobodno možemo reći, aktivno gradi mrežu kreativnih, motivisanih i talentovanih ljudi, koji iz godine u godinu pomeraju granice i otvaraju nove perspektive u domenu savremenog funkcionalnog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada.

Počeli smo skromno, čvrsto rešeni u tome da damo svoj doprinos unapređenju srpskog obrazovanja i da podržimo mlade i talentovane ljude u njihovom nastojanju da se ostvare kao naučnici i istraživači. Od samog početka bili smo svesni da je reforma sistema dugotrajan i mukotrpan proces. Znali smo da sporadične manifestacije ili pojedinačni uspesi izuzetnih talenata ne mogu preko noći da transformišu obrazovni sistem, niti da naši napori mogu u trenutku rešiti niz problema sa kojima se suočavamo. Ipak, verovali smo, a danas smo sigurni da Srbija i region imaju ogroman potencijal koji treba negovati, motivisati i podržavati. Upravo zato profesori i učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ ulažu svu svoju kreativnost, entuzijazam i talenat da kroz festival „Nauk nije bauk“ približe nauku deci, učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i svima onima koji pokazuju interesovanje za različite naučne oblasti.

Projekat javnog zagovaranja popularizacije nauke koji smo realizovali u okviru Programa „Pokreni se za budućnost“ predstavlja, u tom smislu, značajan iskorak ka institucionalnim promenama koje će, nadamo se, rezultirati kvalitetnijim obrazovanjem i sveobuhvatnijom podrškom mladima u nauci. Uz podršku Programa, zalagali smo se za institucionalnu finansijsku podršku festivalu „Nauk nije bauk“, kao i za druge vidove podrške gradskih institucija. Zaključci sa okruglog stola „Pokreni se za promociju nauke“, u čijem radu su učestvovali zvaničnici gradske uprave, predstavnici Niškog univerziteta, pojedinih fakulteta, kao i Turističke organizacije Niš, a koje smo s ponosom prezentovali javnosti u novembru 2014, nesumnjivo govore u prilog tome da naši napori nipošto nisu ostali bez rezultata.

Treba biti iskren: nismo stvorili „finski model“, ali smo pomerili front makar za korak unapred. Uostalom, tako smo i počeli pre šest godina – jednim običnim korakom. I, i dalje koračamo!

 

Marijan Mišić,

član projektnog tima  festivala „Nauk nije bauk“

 

0