Kada posetite glavni grad Bugarske susrešćete se sa bogatim istorijskim, umetničkim i kulturnim riznicama i imati mogućnost da uživate u jedinstvenoj gastronomiji dok doživljavate kulturnu raznolikost. A ipak, sve će vam se činiti tako bliskim, da ćete Sofiju odmah prihvatiti kao svoju.

Sofija (София, stari naziv – Serdika) je glavni grad Bugarske i nalazi se na krajnjem zapadu ove zemlje, na samo 50 kilometara od srpske granice.  Idealno je pozicionirana i za zimski i za letnji turizam – nalazi se na svega 350 kilometara od obale Crnog mora, ali i u neposrednoj blizini zimskog centra na planini Vitoša, visokoj 2.290 metara. Okolina grada bogata je i mineralnim izvorima i banjskim lečilištima. Danas je Sofija moderan evropski grad koji se užurbano obnavlja posle decenija provedenih iza gvozdene zavese. U Sofiji cete videti mnoštvo prelepih pravoslavnih crkava i bogato istorijsko nasleđe. Sofijom su vladali Tračani, Rimljani, Vizantinci,Turci. Samo ime grada znači mudrost što umnogome karakteriše njegov istorijski razvoj, čemu doprinosi i činjenica da nikada nije bio rušen čak ni tokom svetskih ratova.

Opis jednog nezaboravnog dana u glavnom gradu Bugarske svakako treba početi najvelelepnijim hramom Aleksandar Nevski u narodu poznatijem kao Zlatna crkva koji predstavlja patrijaršijsku katedralu Bugarske pravoslavne crkve izgrađenu 1908. godine i posvećenu Sv. Aleksandru Nevskom kao i ruskim vojnicima, poginulim u Rusko-turskom ratu (1877-1978) nakon kojeg je Bugarska dobila državnost od Otomanske imperije. Ovaj hram je drugi po veličini na Balkanu, posle Hrama Svetog Save u Beogradu. Hram izlazi na Nacionalnu biblioteku Sveti Ćiril i Metodije gde se mogu naći spisi iz IX veka. Pošto prođete pored impozantne zgrade Narodne biblioteke i spomenika Ćirilu i Metodiju naići ćete na splet uskih ulica koje su ogledalo starog dela grada, a u tu idiličnu sliku prohujalih vremena ne uklapaju se tramvaji i trolejbusi koji tuda prolaze, ali koji, s druge strane, ovom delu metropole daju neki poseban šmek. U blizini biblioteke je i najstariji univerzitet u Bugarskoj – Univerzitet Sveti Kliment Ohridski. Univerzitet  je osnovan 1888. godine, danas se sastoji od 16 fakulteta i tri posebna odeljenja i ima oko 22.000 studenata. Obavezno prošetajte parkom preko puta Univerziteta odakle se pruža divan pogled na jednu od zlatnih kupola hrama. U parku postoji mala trafika gde možete kupiti razne vrste sušenog voća i grickalice. Zeleno prostranstvo parkova nešto je o čemu žitelji ovog grada veoma vode računa. Mladi, umetnici, ali i studenti tamo provode veći deo dana bez obzira na godišnje doba i vremenske uslove. Nakon odmora u parku, lagano krenite ka samom centru grada. Šetajte bulevarom Cara Osloboditelja i naići ćete na predivnu Rusku crkvu preko puta koje se nalazi jos jedno prijatno mesto za odmor – kafe-restoran ‘’Fancy-Terrace and Garden’’. Samo ime kaže sve: prijatna atmosfera, stilski dekorisan prostor, odličan meni i zastakljena terasa odakle ćete uživati u panorami bulevara Cara Osloboditelja koji vrvi od brojnih turista i automobilske gužve glavnog grada. Na izlasku iz kafe-restorana, sa leve strane, videćete veliko, crveno, ukrašeno jaje koje Bugari zovu ‘’Jaje sreće’’. Svakako napravite fotografiju i setite se svih stvari koje vas čine srećnim.

Srce Sofije čini niz građevina od velikog javnog, istorijskog i arhitektonskog značaja: zgrada Predsedništva, crkva Svetog Đorđa, tržni centar Tzum, Nacionalna galerija umetnosti. Naša topla preporuka je da posetite Nacionalnu galeriju umetnosti gde možete uživati u izložbama srednjevekovnih slika, kao i impozantnim kolekcijama bugarskih, pravoslavnih ikona.

Na Trgu nezavisnosti kao jedno od najoriginalnijih arhitektonskih rešenja izdvaja se Predsednička palata, a posebno su zanimljivi kuloari sa klupicama i lampionima koji, iako namenjeni političkim predstavnicima, deluju veoma romantično. U dvorištu koje formiraju hotel Sheraton, zgrada Predsedništva i Ministarstvo zdravlja nalazi se, kako mnogi kažu, i najstarije zdanje u Sofiji poznato kao Rotonda, ili crkva Svetog Đorđa. Interesantno je posmatrati arheološke ostatke starog grada Serdike koji se nalaze oko Rotonde. Imaćete utisak da ste makar na trenutak okruženi čarima starih Rimljana koji su sagradili ovo zdanje u IV veku.

Obavezno sačekajte i smenu straže ispred rezidencije predsednika dok uživate kraj divne fontane u blizini.  U tržnom centru Tzum naći ćete razne brendirane parfimerije i butike koji sasvim sigurno zahtevaju ‘’dublji džep’’ dok ćete u jednoj od najpoznatijih trgovačkih ulica u Sofiji – Pirotskoj naći široki asortiman robe, po povoljnijim cenama. Preporučujemo da posetite autentičnu prodavnicu na prvom spratu tržnog centra Tzum koja prodaje najraznovrsnije proizvode sa mirisom bugarske ruže. Razni dućani u kojima se prodaju antikviteti, pre svega nadaleko poznata bugarska grnčarija, obuća i odeća nalaze se u Pirotskoj ulici. Ovaj stari trgovački kvart danas je u senci velelepnih tržnih centara, ali je duša trgovaca ostala u toj uličici. Pored Tzuma mozete stepenicama sici do stanice Sofijskog metroa. Metroom cete vrlo lako stici i do tržnih centara The Mall, Serdika i Paradise gde ce svako pronaci nesto za sebe. Šoping centri su veliki, sjajno snabdeveni i rade svakoga dana i vikendom do 22h.

Pored Tzuma nalazi se još jedan divan park sa velikom fontanom i džamijom Banija Baši koja je autentičan primer otomanske arhitekture u centru Sofije. U ovom parku ćete kod uličnih prodavaca naci vrlo zanimljive suvenire, slike mnogih umetnika, starine i nakit po povoljnim cenama. Kada dođe vreme ručku, naša preporuka je svakako Sofijski centralni bazar koji se nalazi u bulevaru Marije Luize preko puta već pomenute džamije.  U prizemlju bazara možete kupiti razne vrste voća, povrća, lokalnih sireva, maslina, mesa, vina, hleba i peciva. Bazar je otvoren svakoga dana od 7-24 časa. Uživaćete u kuvanoj hrani koju možete konzumirati u kafe restoranu Toska. Obavezno probajte lazanje, grcku salatu i riblje specijalitete. Na prvom spratu bazara se nalazi mnoštvo restorana, picerija i butika, kao i prodavnica suvenira, šešira, kozmetike i nakita.

Po izlasku iz bazara sa desne strane direktno izlazite na zlatnu statuu Svete Sofije – zaštitnice grada. Statua Svete Sofije sa zlatnim venčićem na glavi podignuta je 2002. godine u blizini luksuznog hotela Šeraton. Ona sasvim sigurno oduševljava sve turiste. Venčić na njenoj glavi označava slavu, kruna u desnoj ruci moć, dok sova koja stoji na njenoj levoj ruci označava mudrost. Kada od Šeratona skrenete levo naći ćete se u Sabornoj ulici gde se nalaze butici najpoznatijih svetskih kreatora. Preporučujemo da svratite u šarmantnu grčku tavernu Kumbare u istoj ulici čija će vas muzika podsetiti na more i divne grčke specijalitete. Taverna gleda na crkvu Sveta Nedelja. Zanimljivo je kako su mošti srpskog kralja Milutina iz dinastije Nemanjića, koji je preminuo 1321. godine, zbog nepovoljne političke situacije iz njegove zadužbine, manastira Banjska na Kosovu, prvo prenete u Trepču, pa u Sofiju, gde su jedno vreme počivale u crkvi Svetog Đorđa, a nešto kasnije i u crkvi Sveta Nedelja. Vikendom ćete najverovatnije ispred crkve biti i u prilici da posmatrate kako doterane zvanice sa divnim buketima cveća pristižu na ceremoniju venčanja.

Nakon Svete Nedelje nastavite šetnju najživopisnijim Sofijskim bulevarom – bulevarom Vitoša. Sofija je okružena planinskim vencem Vitoša po kojem je poznati bulevar i dobio ime. Na planini Vitoša su izgradjene ski staze što omogućava lokalnom stanovništvu odlazak na skijanje bez napuštanja grada. Po istraživanjima iz 2007. godine bulevar Vitoša se našao na 22. mestu najskupljih trgovačkih ulica na svetu. Kada je u pitanju visoka moda, u bulevaru će vas mamiti izlozi brendova kao sto su Versace, Escada, Bulgari, D&G, La Perla, Lacoste, Marella, Max Mara, Gianfranco Ferré, Emporio Armani, Tommy Hilfiger, Hugo Boss. Medju najpoznatijim zdanjima u bulevaru su Nacionalna palata kulture, Palata pravde, kuća u kojoj je poznati bugarski pisac Peyo Yavorov stvarao i preminuo. Preporučujemo bar restoran Up Stairs, skriven na prvom spratu jedne od gradskih kuća na bulevaru Vitoša iz kojeg se pruža odličan pogled na bulevar i deo grada. Moderan dizajn i dobar italijanski meni svakako predstavljaju pravu kombinaciju mesta za predah. Ako biste, pak, skrenuli u neku od bočnih ulica – ponuda bi postajala alternativnija i zanimljivija. Veoma zanimljivo mesto takođe skriveno od slučajnih prolaznika je kafe-klub Apartman u ulici Neofit Rilski, na drugom spratu kuće podignute krajem 19. veka. Udoban, šareni ambijent sačinjen iz više soba s niskim stolovima i puno jastuka, malom terasom, jarkim bojama i samoposluživanjem, bez sumnje će zavesti svakog ljubitelja mirnije atmosfere. U njemu možete birati sami muziku na Mac kompjuterima koji su svima dostupni, ili otići u prostoriju namenjenu filmovima i pustiti film koji želite da pogledate, uz odličnu toplu ili hladnu čokoladu.

Veče je rezervisano za umetnost. U bulevaru Dondukov nalazi se velelepna zgrada Sofijske opere i baleta. Ono što će nesumnjivo upotpuniti vašu impresiju svega prethodno doživljenog su profesionalno odigrane operske i baletske predstave koje će vas ostaviti bez daha. Još ranije smo imale čast da budemo na premijerama opera Travijata, Toska i Lakme, kao i na mnogim baletskim predstavama od kojih izdvajamo Labudovo jezero i nezaobilaznog Grka Zorbu. Najsvežije uspomene nosimo sa Grka Zorbe, gde je u dvorani prepunoj oduševljene publike i četiri bisa bilo malo. Ono što po nama u narednom periodu ne bi trebalo propustiti su opere Aida i Evgenije Onjegin (maj 2014.), kao i baletska predstava Grk Zorba u istom periodu. Šta god odabrali, greške nema.

Osećaj koji ćete imati dok upoznajete Sofiju jeste veći stepen tolerancije i neopterećenosti svakodnevnim problemima. Ovo je grad u kome će svako naći nesto za sebe. Odlazak u Sofiju će otvoriti nove ideje kada su u pitanju putovanja, bilo leti ili zimi. Na kraju, nije li osećaj da smo u nekoj poznatoj sredini upravo ona komponenta koja čini da se osećamo prijatnije kada nekud otputujemo? Jezik, arhitektura, običaji, kultura – gotovo na svim poljima lako se možemo identifikovati sa bugarskom prestonicom. Zato joj svakako treba pružiti šansu i posetiti je.


Ivana Petrović i Jovana Petrović 

2