Pre samo dve godine mediji su prenosili vesti kako raste prodaja smart telefona u svetu, te da se njihov ukupan broj u prodaji mobilnih uređaja našao na 55 odsto. Danas gotovo da svi koje poznajemo imaju baš ove telefone, a „stara generacija“ polako izumire. Ipak, kako to obično biva, moda se uvek vraća. U najavi je povratak u velikom stilu telefona koji možda nisu pametni, ali im je jednostavnost jača strana.

PORUKE I POZIVI

Telefoni su nam nekada služili isključivo za komunikaciju – i to kratku, s obzirom na to da smo nekada svi bili pripejd korisnici. Dakle, ukoliko smo želeli da se čujemo sa nekim, morali smo odmah da platimo takozvani „kredit“. Poneki uređaj imao je VG kameru, što se već smatralo velikim napretkom, a na porukama sa fotografijom zavideli bi mnogi. Ovo deluje kao priča iz daleke prošlosti, ali je zapravo prošlo malo vremena. I što je još interesantnije, ovo može ponovo postati budućnost.

Mobilni shop mogao bi da bude u prilici da nam ponudi najnoviji izum – „ Light Phone“. Dizajneri Kajvej Tang (Kaiwei Tang) i Džo Holier (Joe Hollier) osmislili su uređaj kojim možemo samo da primimo i uputimo poziv, kao i da vidimo koliko je sati. Zvučo poznato, zar ne? Ovaj telefon veličine je kreditne kartice, težak je 38.6 grama i može da upamti samo deset brojeva. Baterija mu traje čitavih 20 dana! Ono što postoji kao dodatna opcija jeste preusmeravanje poziva na pametne telefone.

te

ZAVISNOST OD PAMETNIH TELEFONA

Jedna od stvari koja bi mogla da opredeli kupce da uđu u mobilni shop i zatraže običan telefon jeste sve veća zavisnost koju ovi uređaji stvaraju. Gde god da smo i u svim situacijama, pomeramo svoj palac gore dole po ekranu našeg pametnog telefona, kako ne bismo ništa propustili. Istraživanja su pokazala da bi se ispitanici radije odrekli alkohola, televizora, pa i seksa, nego svog telefona.

 

 

 

Britanci su dokazali da se kod ljudi javlja nomofobija, odnosno napad anskioznosti i panike, kada pomisle da su izgubili svoj mobilni uređaj. Agencija „Mindshare marketing“ pokazala je da mladi u proseku potroše tri i po sata dnevno koristeći telefon, ali svega 13 minuta na poruke i pozive.

PREDNOST STARIH „CIGLI“

Za kraj vam izdvajamo nekoliko dobrih osobina starih telefona, zbog kojih možda odete u prvi mobilni shop.

Trajanje baterije – sećate li se da su nekada ovi telefoni mogli da rade i po tri dana? Danas pametni telefoni moraju da se pune svakodnevno, a baterija se ponekad prazni već i nakon tri sata upotrebe.

Udarci – ispadali su nam sa različitih visina i na različite podloge, ali je retko ko od nas imao problem. Danas mnogo više pažnje moramo da posvetimo čuvanju naših telefona, počevši od toga da im kupujemo različite futrole i zaštitne maske.

Vek trajanja – ukoliko imate stari telefon još uvek kod sebe, pokušajte da ga uključite. Sigurno ćete uspeti. Kada je reč o pametnim telefonima, osim što često koče pri radu, rok trajanja im je taman toliki koliko vam je i ugovor sa telefonskom kompanijom.

 

 

0