Udaljena  svega 20-ak kilometara od naše prelepe planine Kopaonik, u dolini reke Jošanice, nalazi se Jošanička Banja. Ima nadmorsku visinu od čak 550 metara, što je čini jednom od najviših banja u našoj zemlji. Zovu je „zelena vrata Kopaonika“ jer se nalazi u podnožju ove planinske lepotice, ali takođe i „kraljevska banja“ jer su tu dolazili srpski vladari na odmor i oporavak. Zatim je bila  poznata i kao „banja za nerotkinje“.

U prelepom okruženju borova, izvora lekovite i vruće vode, u kojoj možete da kuvate jaja, nalazi se ovo divno mesto. Vazduh je čist, planinski. Zato je i neki zovu planinska banja. Bogata je zelenilom i šumama, a staze su posebno urađene za potrebe šetnje ili rekreiranja. Jošanička Banja može svakom nešto da ponudi. Tu su etno-park, ribolov, veliki broj staza za rekreativne aktivnosti, a što se tiče terapijskih sadržaja, u ponudi je novo banjsko kupatilo koje je prošireno i renovirano, pa sada ima dvanaest kada i jedan manji bazen, ali tu je i staro tursko kupatilo za one romantične.

 

Vode Jošaničke Banje su veoma tople, jer se nalaze na vulkanskom području i njihovi izvori su nastali kao produkt tektonskih promena. U svom sastavu vode  imaju mnogobrojne minerale poput kalcijuma, natrijuma, kao i hidrokarbonate, sulfate i fluor. Poznato je da hidrokarbonati olakašavaju varenje, tako da lekoviti izvori Jošaničke banje imaju dvostruku ulogu, neke vode sa njih se piju, a u nekima se kupa. Koristi se i za hidroterapiju putem plivanja, tuširanja, podvodnih masaža, kao i svih oblika hidrokinezi terapija. Vodom iz Jošaničke Banje leče se degenerativna reumatska oboljenja, zapaljenska reumatska oboljenja, oboljenje mišića, stanja posle povreda i korektivnih operativnih zahvata, lumbago išijas, ginekološki problem kao što su upala jajnika, sterilitet, zatim  i hiperacidni gastritis, ekcemi i psorijaze, prevencije karijesa i druga oboljenja. Smatra se da banja ima najtopliju vodu u Evropi, a na njenoj teritoriji se nalazi pet izvora mineralne vode. Glavni izvor daje  čak 7 litara vode u sekundi i a temperatura je 77°C. Ostali izvori su različitog kapaciteta i temperature se kreću od 36 do 75°C.

Bogatsvo toplih voda omogućava stanovnicima da se bave voćarstvom i povrtarstvom kao i uzgojem pastrmke. Naravno, pored svih lepota i lekovitih voda  u Jošaničkoj banji, takođe imate i veliki izbor zdrave, organske hrane. Ukoliko odlučite da posetite Jošaničku Banju morate odvojiti vreme za obilazak manastira Studenica, Pavlica, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Stari Ras, ali i starih vodenica od kojih neke imaju tradicionalnu vrednost, a vodenice poput Ugrinića i Jovanovića još uvek su u radu. Pored prirode i lekovitih mineralnih izvora, imaćete priliku da čujete od meštana zanimljivu istoriju njenog kraja.

 

Topla voda, minerali, čist vazduh, lečenje, trčanje, ribolov i staze zdravlja, odveli su mnoge posetioce na ovo divno mesto. Ako ste ljubitelj neotkrivenih mirnih lepota i niste je još uvek posetili, vreme je da to učinite.

 

Biljana Vasiljević 

 

Izvori:

http://srpskoblago.rs/josanicka-banja/

http://www.udruzenjebanja.co.rs/josanicka.htm

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%88%D0%BE%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D0%B0%D1%9A%D0%B0

http://josanickabanja.rs/josanicka-banja/o-josanickoj-banji/

 

1