Među ljudima koji redovno prate Filmske susrete ovih dana je aktuelna duhovita dosetka: „Nije strašno, kiša na festivalu pada tek 49 godina u nizu“ . Shodno tome, nećemo ni sada posebno pominjati da je sredu prikazivanje filmova  bilo propraćeno kišom.

Pete festivalske večeri 49. Filmskih susreta projektovana su dva filma. Prvo je na programu bio film Ivana StefanovićaKad ljubav zakasni“ a zatim i horor film „Mamula“ u režiji Milana Todorovića. U pauzi između dva filma odata je počast glumcima koji su preminuli u prethodnih godinu dana, ukupno njih 11. Među njima su i neki dobitnici nagrada na niškom festivalu, poput Ružice Sokić i Bore Todorovića.

Ekipa filma „Kad ljubav zakasni“ privukla je veliku pažnju publike. Film je rađen po romanu Mir Jam, kao adaptacija TV serije „Samac u braku“ . Za ulogu Ljiljane u ovom filmu, Brankica Sebastijanović proglašena je glumicom večeri.

10494884_872335632777959_2695553473980446935_o

 

Reditelj filma Ivan Stefanović ističe da je sjajno što nadolazi jedna nova generacija mladih glumaca i da to predstavlja veliko bogatstvo. Na pitanje kako reaguje na poređenja sa Šotrom, s obzirom na to da obojica rade adaptacije romana Mir Jam,kaže da ga to ne opterećuje i da bi bio zadovoljan ako bi bio upola dobar kao Šotra. Stefanović dodaje da ko god režira, Mir Jam jača od svih. Peto  festivalsko večere zatvorio je horor „Mamula“ koji govori o sireni kanibalu na bokeljskom ostrvu Mamula. Šta je o tom filmu za Kapital magazin rekao reditelj Milan Todorović, možete pogledati ovde.

 

 

U četvrtak je na programu od 20:30h film Slobodana Skerlića „Top je bio vreo“ a zatim slede i „Varvari“ Ivana Ikića. U okviru programa „Kino region“ u bisokopu Kupina biće projektovan film „Plati i ženi“ . Početak je zakazan za 18 sati.

 

 

 Filip Jovanović 

 

Foto: Nenad Stojnev (Malaga photography

0