Svakoj osobi svojstven je određen stil koji se ispoljava u različitim sferama života. Lični stil pojedinca dolazi do izražaja kada je reč o oblačenju i izboru garderobe, ali i životnim navikama, muzičkom ukusu, ishrani i slično. Kada je reč o odevanju, postoje brojni stilovi koji su se vremenom afirmisali i bivali prihvaćeni od strane šire društvene populacije. U tom pogledu poslednja verzija stila koja je široko prihvaćena i popularna se još i naziva moda. Primećuje se da se ljudi često oblače u skladu sa aktuelnom modom odnosno usvojenim obrascima odevanja. Moda se često proširuje i na obuću, modne detalje, kozmetičke proizvode koji se koriste i uopšte imidž koji određena osoba gradi i manifestuje.

Prema tome, neretko se dešava da se veliki broj mladih ili uopšte pripadnika jedne društvene grupe oblače isto i uniformisano, pri čemu ne dolazi do izražaja njihova individualnost i kreativnost. Uniforme su nešto što treba da bude vezano za posao, a kada je reč o vašem privatnom životu dozvolite sebi određenu dozu kreativnosti. Ovo je i najčešća zamka u koju možete upasti kada je reč o izgradnji ličnog stila. Ukoliko želite da ostavite dobar utisak i budete prepoznatljivi, budite slobodni da istupite izvan okvira i eksperimentišete. Kada je reč recimo o mlađoj populaciji i onome što studenti nose, većina tinejdžera se opredeljuje za konvencionalne i već široko dostupne modne brendove kao što su Nike, Adidas, Tommy Hilfiger, Replay, Zara i slično. Međutim, postoji veliki broj novih i visoko kvalitetnih brendova koji tek osvajaju tržište i mogu biti odličan izbor ukoliko želite da se razlikujete od gomile i budete originalni, primer takvog brenda je Superdry. Ova engleska robna marka sve više uzima maha i na domaćem tržištu i odlikuje se visokim kvalitetom i živim bojama prisutnim u svim kolekcijama.

Postoje brojni obrasci i afirmisani pravci stilova odevanja. U tom pogledu veoma je važno da izaberete onaj koji odgovara vašem karakteru i životnim navikama. Treba uzeti u obzir i da stil odevanja treba da prati profesiju kojom se bavite i da odgovara vašim mogućnostima. Izdvajamo samo neke od stilova koji su vam na raspolaganju:

Sportski stil odevanja

Ovo je pravi stil za vas ukoliko uživate u nošenju dukseva, volite da na sebi imate poslednji model udobnih patika za šetnju i često to kombinujete sa pamučnom trenerkom. Ovaj stil ide uz osobe koje vode aktivan i brz život i veoma im je važno da garderoba koju nose pruži maksimalnu podršku takvim životnim navikama. Uz sportski stil često ide u poneki gedžet poput pametnog sata ili velikih slušalica za slušanje omiljene muzike dok šetate gradom ili džogirate pored reke. Ovaj stil takođe pruža širok raspon mogućnosti, pa osim dominantno sportske garderobe možete duks sa kapuljačom bez problema da uklopite uz dobar džins i patike, a u zimskim danima čizme ili kanađanke.

Opušteni (kežual) stil odevanja

Dobar džins, jednobojna majica, kvalitetne klasične patike su nešto što odlikuje ovaj stil. U svakom slučaju dobar komad košulje i kožna jakna mogu samo da upotpune opšti utisak. Osobe koje biraju ovaj stil odevanja preferiraju pre svega da se osećaju udobno u svojoj garderobi i da u njoj mogu bez većih problema da provedu veći deo dana i savladaju sve dnevne izazove. Sa ovim stilom treba biti oprezan, jer nije baš uvek ono što vam se čini udobnim i ono što je najbolje obući u datoj prilici. Nemojte nikada kombinovati sportske patike za trčanje sa pantalonama iako se to čini kao kompromis koji će vam doneti udobnost.

Elegantni (sofisticirani) stil odevanja

Ovaj stil odlikuju dobri i kvalitetni krojevi, umerene boje i osnovni komadi odeće poput kvalitetnih pantalona, košulja, sakoa, polo majica i suknji i haljina kada su žene u pitanju. Dakle, sa ovim stilom ne možete da pogrešite, a da biste iskoristili njegov pun potencijal bilo bi dobro da prednost dajete kvalitetu naspram kvantiteta. Ako posedujete par visoko kvalitetnih pamučnih belih košulja to će biti mnogo bolje nego da imate pet pari karirarnih košulja kupljenih na akcijskoj promociji u lokalnoj prodavnici.

Kako biste uspeli da izgradite svoj lični stil najpre je neophodno poći od osnovnih pravila dobrog odevanja. U nastavku navodimo one koje svakako treba imati u vidu.

Osnovni principi dobrog stila odevanja

  • Izaberite odeću koja odgovara datoj prilici i trenutku – Vodite računa da u svakoj prilici budete primereno odeveni, ali da se istovremeno u izabranoj kombinaciji osećate prijatno. Verovatno nije najbolji izbor obući košulju i pantalone ukoliko idete na izlet sa prijateljima, a isto tako sportsku trenerku ne treba nositi na prvom izlasku sa devojkom. Ovo je osnovni princip koji treba usvojiti ukoliko želite da vas prepoznaju po dobrom stilu oblačenja.
  • Odaberite pravu veličinu za sebe – Ovo je greška koja se najčešće pravi. Strogo vodite računa da uvek nosite garderobu u svojoj veličini. Dakle budite oprezni kod kupovine džinsa ili pantalona, kako ne bi kupili previše široki ili uski model, dužina već treba da se podrazumeva. Takođe, prilikom odabira košulja i odela posebno vodite računa jer čak i najbolje odelo može izgledati potpuno drugačije ako vam ne odgovara svojom veličinom.
  • Uklopite boje – Ovaj princip bi trebalo poštovati međutim kada je reč o bojama uvek postoji izvesna doza prostora za eksperimentisanje. Dobro je poznato da svetle farmerke možete jako dobro uklopiti sa tamnom košuljom. Sa druge strane braon cipele mogu u velikoj meri da podignu opšti utisak jednog teget odela, posebno ako je reč o svetlijoj nijansi kože koja je dobro uparena sa kvalitetnim kaišem. Univerzalni komadi su nešto što će vam zasigurno olakšati kombinovanje, a u tom smislu izdvajamo kožne bele patike koje bi trebalo da obavezno imate u svom ormaru. Nakon  što ovladate osnovnim kombinacijama možete pokušati i sa alternativnim stilovima i hrabrijim spajanjem boja koje deluju nespojivo.
  • Uskladite detalje sa odećom koju nosite – Često detalji mogu u velikoj meri da poboljšaju stil i stave akcenat na određeni komad garderobe koji inače ne privlači preveliku pažnju. U tom smislu dobar sat može znatno da poboljša vaš stil, ili recimo dobro uklopljena marama, broš ili nakit. Nezaobilazan detalj u letnjim mesecima su kvalitetne naočare za sunce. Kada je ovaj komad aksesoara u pitanju nemojte štedeti, investirajte u dobre naočare jer ćete onda biti u prilici da ih nosite dugo i u svim situacijama.
  • Verujte svom osećaju – Za izgradnju autentičnog stila ovo je veoma važno. Jedno od osnovnih merila kvaliteta stila odevanja jeste sam subjektivni osećaj prilikom nošenja odabranih kombinacija. Jednostavno, ako se dobro osećate kada nosite određeni komad garderobe to će okruženje vrlo lako primetiti i vaše samoupouzdanje će učiniti da izgledate još bolje i upečatljivije. Napravite eksperiment ako osećate da nešto možete da iznesete i sigurno ćete na ovaj način ”pokupiti bodove” za neku smelu i originalnu kombinaciju.

 

1