Udaljene i egzotične destinacije nekada ostanu van domašaja zbog naizgled komplikovanog procesa dolaska i visokih cena puta. Saznajte kako da zaobiđete nepotrebno skupe varijante, ali i zaradite tokom samog puta.

Možda ste već proputovali zemlje iz okoline i ovog puta želite da posetite neko zaista posebno mesto, drugačije od svega što ste do sada videli? Postoji sve više egzotičnih aranžmana za putovanja, poput onih koje možete naći na ovom linku, ali to ne mora da bude jedini način da posetite daleke destinacije. U ovom tekstu saznaćete kako da preskočite najveću i najčešću prepreku koja se tom prilikom javlja – a to su finansije za put.

Postarajte se da ste odabrali najjeftiniju moguću varijantu

Kada odredite šta vam je tokom puta važno, znaćete i gde da „uštinete” nešto novca – onaj kome je put u inostranstvo i velika gastronomska tura, može odabrati da proba egzotičnu kuhinju na račun luksuznog smeštaja ili kupovine suvenira.

S tim na umu, odaberite povoljan i dobar smeštaj preko sajtova kao što su AirBnb ili Couchsurfing, a motrite i na povoljne first minute ponude. Uz malo planiranja, možete platiti put i duplo manje! Za one koji vole spontanost i rizik, last minute ponude neretko budu i jeftinije.

Podrazumeva se, uz ovo ćete potražiti i letove low cost kompanija – nekim danima popusti su neverovatni.

Zarada na putu – kako?

Uz sav unapred zarađen i izdvojen novac za put i pažljivu kalkulaciju, vrlo lako može da se desi da vam zafali još malo, a da ste iscrpli sve moguće varijante.

Razmislite još jednom – da li vam je palo na pamet da i na putu možete raditi?

Ako se za to odlučite, za vas ne postoje granice – možete značajno produžiti svoj boravak, skretati sa isplanirane trase kad god vam to padne na pamet, ali i sam put učiniti luksuznijim, bogatijim i vrednijim. Širenje mreže profesionalnih i akademskih kontakata ne mora da znači pakovanje obaveza u kofer i dopuštanje istima da vam „sede na glavi” u vreme kada treba da uživate – spojite posao ili hobi sa zadovoljstvom!

Razmišljajte šta možete da uradite za druge

Jedan od najlakših načina da zaradite na putu jeste stupanje u direktan kontakt sa vlasnikom smeštaja ili apartmana i postavljanje iskrenog, neposrednog pitanja – „oko čega vam je potrebna pomoć?”

Dogovorite se sa vlasnicima da obavite neke sitne poslove i usluge za njih u zamenu za jeftiniji, ili čak besplatan smeštaj! Ukoliko je vaše znanje ili veština takvog tipa da ga možete poneti sa sobom – tim bolje.

Možete ponuditi:

  • uslugu profesionalne fotografije – aparat ćete lako poneti, a neće vam biti teško da načinite nekoliko dobrih fotografija smeštaja koje vlasnik može da okači na sajt;
  • redizajn sajta smeštaja – nekoliko sati rada i osnove kodiranja u, na primer, WordPressu – dobra su zamena za besplatan smeštaj ili dodatni džeparac na letovanju;
  • šetnju pasa – za ljubitelje životinja, može li se ovo zaista nazvati poslom?
  • „fizikaliju” – pomoć u kući uvek dobro dođe: bilo da je u pitanju pomoć u bašti, odlazak u nabavku ili čišćenje, retko ko će odbiti ovu uslugu u zamenu za džeparac.

I na putu možete monetizovati sve što umete da radite, pa iskoristite i ovu priliku da svom CV-u date i spontanu, internacionalnu notu!

Work and Travel programi

Poseta dalekim zemljama poput Kine i SAD već dugo se za mnoge studente odvija preko agencija koje nude smeštaj u inostranstvu i povezuju poslodavce kojima su potrebni sezonski radnici sa radno sposobnim studentima.

Nakon završenog vremenskog perioda u kome se radi, studenti imaju mogućnost da proputuju zemlju trošeći deo zarađenog novca (ili sve, ako je to svrha odlaska na rad), ili da se sa novcem vrate kući avionom.

Za posetu Kini, česte su ponude odlaska u porodicu da učite decu engleski, a zauzvrat imate smeštaj, hranu i džeparac.

U velikom broju fejsbuk grupa i na forumima postoje saveti i informacije o svakom detalju ovih programa, a agencije se sve više reklamiraju i nude različite programe – pa možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Ovo je idealna prilika da posetite destinacije za koje su karte izuzetno skupe, a pri tome nešto naučite, obnovite poznavanje stranog jezika i zaradite novac.

Rad na brodu

Za avanturiste i ekstroverte, rad na brodu je interesantan i nesvakidašnji način da se zaradi dobra svota novca dok traje put.

Slično Work and Travel programu, preko agencije dogovorite na kom ćete brodu raditi, šta i u kom vremenskom periodu – i upustite se u radnu plovidbu.

Nakon toga može uslediti jedno dugačko, lepo letovanje i odmor na obali gde se iskrcate.

Zarada prilikom boravka na egzotičnim destinacijama nije ni upola teška kao što zvuči. Informacije su na svakom koraku, i svuda ima posla – samo odaberite onaj koji vam odgovara.

0