Koliko će vam teško pasti promena sredine, jezika, kulturološkog nasleđa, najviše zavisi od vas. Nekome će, razume se, biti teško što napušta svoje podneblje, dok će drugi, žudeći za avanturom i nepoznatim, jedva dočekati odbrojavanje dana. Pre nego što spakujete stvari i zaputite se u drugu državu ili na drugi kontinent, imajte u vidu da više ništa neće biti isto.

Selite stvari oprezno

Pre bilo čega drugog, ukoliko želite da nešto od stvari koje imate, ponesete u drugu zemlju, važno je da se dobro organizujete. Kako je nemoguće da ponesete baš sve, probajte da svoje omiljene komade nameštaja, knjige, tehniku, preselite bezbedno. Za ostalo ćete se već snaći. Ukoliko ne znate kako da organizujete selidbu i procenite šta vam je najpotrebnije, posavetujte se sa nekim ko je ranije imao iskustva. Za prevoz stvari ne brinite, danas je pružanje usluga selidba itekako popularno. Kompanije za selidbe u inostranstvo mogu vam pomoći oko toga da rešite administrativne probleme, carinu i osiguranje. Sve ostalo će kasnije biti mnogo lakše.

Novac, najvažnija karika

Ako ste se ikad, makar na kratko selili nekuda, pa iznova vraćali, menjali stan u istom gradu ili menjali gradove, onda znate da to košta. Selidba u inostranstvo, sudeći po tim iskustvima, koštaće vas znatno više. Stoga, ukoliko imate u planu da promenite granice, porazmislite na vreme o ušteđevini. Za selidbu u inostranstvo trebaće vam dovoljno novca da pokrijete sve takse, odjave prebivališta, administraciju u novoj zemlji, pa je bolje imati spremne zalihe, nego bezglavo juriti u pozajmice.

Sredite zdravlje

Pre nego što se uputite u bilo koju drugu zemlju, dobro porazmislite o tome kakvo će vas zdravstveno osiguranje tamo čekati, i koliko ćete za pojedine lekove, vakcine, zahvate morati da platite. Vakcinacija u rodnoj zemlji, popravka zuba, manji hirurški zahvati, obično manje koštaju na Balkanu.

Nostalgija je normalna

Iako isprva mislite da vam stare ulice, iskrzani putevi, ljudi, prijatelji, bivše ljubavi, nikada neće nedostajati, varate se. Normalno je da će vam se posle nekoliko meseci boravka nostalgija vući nazad. Kada, ipak shvatite da ste na novom području za stalno, pustite da vas nostalgija obuzme i ne opirite se. Jedino tako će vas posle izvesnog vremena proći. Dozvoljavajte sebi da se katkad setite dragih lica, a vremenom ćete se navikavati sve više.

Učenje jezika

Ukoliko ste druželjubiviji biće vam znatno lakše. Jezik je stvoren zbog komunikacije, pa se stoga tako najlakše i uči. Ukoliko razmenjujete fraze i rečenice sa ljudima iz govornog područja na kome živite, brže ćete napredovati. Rečnici, kursevi, časovi ili internet mogu biti samo dodatno sredstvo, ali nikada neće moći da zamene živu reč. Zbog toga se učenju jezika prepustite slobodno, jer ćete u početku svakako biti pomalo smešni. Dozvoljavajte sagovornicima da vas ispravljaju, jer je upravo to način na koji ćete najbolje savladati nove jezičke konstrukcije.

0