Često kažu da su putovanja najbolja investicija. Gradovi koje upoznajete, ljudi i kulture sa kojima se srećete, plaže na kojima se kupate, sve su to iskustva koja se pretvaraju u uspomene za ceo život. Nažalost, vreme u kojem živimo nas često ograničava u našim željama da putujemo.

Godišnji odmori su veliki izdatak za svaku porodicu, pogotovo ako ona ima više članova. Ipak, postoji način da vas putovanje manje košta, a da se podjednako dobro provedete. Tajna leži u dobroj organizaciji. Saznajte na koje sve načine možete uštedeti na putovanju.

“Odradite domaći” – istražite sve što treba pre putovanja

Pre samog putovanja, dobro istražite destinaciju koja vas zanima. Raspitajte se kakvi tipovi smeštaja se nude, da li su u tom mestu popularniji hoteli sa dobrim ponudama ili apartmani. U poslednje vreme je sve popularniji stan na dan – novi tip smeštaja koji vam može biti odličan izbor ako planirate kraći boravak na više različitih destinacija.

U zavisnosti od toga šta vas najviše privlači, preračunajte da li vam je isplativije da idete preko turističkih agencija ili u sopstvenoj režiji. Agencije se uvek „ugrađuju“ u nekoj meri, ali ako biste išli autobusom, prevoz u kombinaciji sa smeštajem vam nekad može biti povoljniji nego da samostalno kupujete kartu.

Odaberite tip prevoza koji vam najviše odgovara

Vrlo bitno pitanje je – čime ćete otići na putovanje? Bilo da izaberete autobus, automobil ili avion, postoje načini da uštedite.

Kao što smo pomenuli, preko agencija vas paket prevoz autobusom + smeštaj nekad može koštati jeftinije. Ako putujete kolima, možda je ipak samostalna organizacija bolji izbor. Ukoliko putujete sa društvom, gorivo će vas manje koštati jer ćete podeliti troškove.

Ako putujete na dalje destinacije i avion je najbolji izbor, počnite planiranje letovanja još na zimu. Avionske karte mogu biti drastično jeftinije ako se rezervišu nekoliko meseci unapred, a danas postoje i mnogi low cost letovi. Ukoliko kupite kartu za povratno putovanje, biće vam jeftinije.

Prevoz nije bitan samo kao način da dođete do željenog mesta, već i kada se tamo nađete. Ukolko procenite da su izleti na toj destinaciji skuplji nego što zaista vrede, obiđite samostalno kolima sve što vas zanima.

S druge strane, na nekim mestima će vam zbog cene parkinga biti isplativije da koristite lokalni javni prevoz. Možete kupiti trodnevnu ili nedeljnu propusnicu i tako uštedeti. Vodite računa i kada je taksi u pitanju. U nekim zemljama taksi je iste cene kao kod nas, ili čak jefiniji, ali negde će vam taksisti namerno naplatiti više ako ste turisti.

Rezervišite ponudu na vreme

Rani buking omogućiće vam da iskoristite „first minute“ popuste. Ovi popusti u nekim turističkim agencijama kreću se od 10 do čak 40 posto od ukupne cene. Sajam turizma se obično održava u februaru pa možete naći zanimljive ponude.

Ako sami tražite smeštaj,  to će vas koštati jeftinije pre nego što počne sezona, putem brojnih booking sajtova. Raspitajte se kod prijatelja koji su možda bili na toj destinaciji gde su odsedali i nabavite broj apartmana. Apartmane možete rezervisati online.

Na internetu možete naći i sajtove kao što je airbnb.com na kojima se nalaze sobe i stanovi za iznajmljivanje. Ako znate nekoga koga zanima ista destinacija kao i vas, možete zajedno iznajmiti stan i podeliti troškove.

putovanje

Osigurajte se

Na koji god tip organizacije da se odlučite, uplatite pre polaska putno osiguranje. Cene osiguranja su otprilike oko 1-1,5 evro po danu, što je zaista mala cena u poređenju sa time koliko ćete platiti ako vas nešto zadesi na putovanju bez osiguranja.

Imate razne opcije što se osiguranja tiče, tu je i porodično putno osiguranje, posebno osiguranje za bebe i trudnice, a ukoliko planirate zimovanje sa zimskim sportovima obavezno uplatite posebno putno osiguranje sa ski rizikom.

Posebno je pogodno besplatno putno osiguranje, za koje mnogu turisti ni ne znaju da zapravo postoji.

Uštedite na ishrani, a opet prođite sjajno

Specijaliteti u restoranima u inostranstvu su možda primamljivi, ali drastično ćete uštedeti ako samostalno pripremate hranu. Bilo bi dobro da određenu količinu hrane ponesete od kuće, pogotovo se opremite hranom za put da ne biste morali da kupujete na benzinskim pumpama, na kojima je sve skuplje.

Kada stignete na odredište raspitajte se koji su marketi najpovoljniji, kupujte hranu na akciji ili u većim količinama. Na primer, paketi od šest flaša vode izađu dosta jeftinije nego da kupujete zasebno flašu po fašu.

Obiđite i lokalne pijace. Osim što su povoljnije, naći ćete verovatno zanimljiv izbor lokalnog voća, povrća ili začina. Takođe pri kupovini hrane imajte u vidu koliko se zadržavate na putovanju, nema potrebe kupovati veće količine hrane ako nećete stići da je potrošite.

Još nekoliko stvari koje će vam pomoći da uštedite:

  • Koristite WiFi – Javljajte se ljudima preko WhatsAppa, Vibera ili Skype-a i tako izbegavajte dodatne račune zbog rominga. Obavezno proverite da li ste isključili internet pre izlaska iz zemlje.
  • Pazite gde kupujete suvenire – Prodavnice u centru su često znatno skulje nego neke na periferiji, na kojima možete iste suvenire naći po povoljnijoj ceni.
  • Pronađite besplatne sadržaje – Obično postoje određeni dani kada je besplatan ulaz za neke muzeje ili znamentosti, ili ako je reč o klubovima ladies night kada žene mogu ući besplatno.
  • Proverite dokumente – Ukoliko su vam dokumenti blizu isteka obavezno ih obnovite. Inače ćete platiti ogromne kazne, i na sve to nećete ući u zemlju koji ste naumili, pa će i novac koji ste uložili u put biti bačen.
  • Ponesite keš – Uvek ponesite sa sobom gotovinu koju ćete skinuti sa kartice i razmeniti u valutu zemlje u koju idete. Skidanje novca sa kartica u inotranstvu može sa sobom nositi i veliku proviziju.

Dobra organizacija, pametne odluke i kvalitetan plan su nešto što će vam sigurno pomoći da uštedite novac na putovanju i uložite ga u sledeće. Dobro raspoloženje i snalažljivost na putovanju će vam osim uštede doneti i nezaboravane doživljaje.

1