Venčanje je skupa investicija. Iako vam se velika količina novca posle venčanja vrati od gostiju, ipak, ukoliko niste pažljivi, lako možete da završite sa rupom u džepu. Svi mladenci žele venčanje iz snova, koje će im zauvek ostati u pamćenju, ali to ne znači da na njega treba da potroše čitavo bogatstvo i kupe sve dekoracije koje postoje na svetu. Pročitajte kako da uštedite pri organizaciji venčanja, ali i da napravite svadbu za pamćenje.

Izaberite datum kada nije najveća sezona svadbi

Kada ste fleksibilni oko datuma, cene mesta na kom se održava venčanje biće povoljnije. Kada je manja konkurenicja za određeni datum, cena za prostor venčanja će biti niža. Pravovremena rezervacija je jedna od ključnih stvari za uštedu novca, pa možete dobiti kvalitetan lokal, salu za svadbe i prostor za proslave na reci, ako to odaberete.

Najpopularniji dan za venčanje je subota, pa je koristan savet da ovaj dan izbegnete u širokom luku. Ako venčanje organizujete u petak ili nedelju, proći ćete znatno jeftinije, a gosti će uživati u druženju.

Ne planirajte predugo

Ako venčanje budete planirali čitavih godinu dana unapred, u svakom trenutku ćete misliti da bi možda još nešto trebalo da dodate, ubacite još neku dekoraciju, organizujete još jednog fotografa i slično. Kada planirate venčanje u kraćem roku, nemate vremena da se rasplinjavate na razmišljanje da li vam treba nešto, što vam gotovo sigurno ne treba, već ste fokusirani na ono najvažnije.

Ipak, duže planiranje unapred ima i svojih prednosti. Mnoge dekoracije ćete moći da kupite na novogodišnjem sniženju. Razmislite šta su vam prioriteti, ali čini se da kraće planiranje ima više prednosti.

Smanjite troškove za venčanicu

Venčanicu možete sašiti kod domaćih dizajnera, ali i kod krojačica koje imaju višegodišnje iskustvo i kojima verujete. Nije istina da na venčanicu morate da potrošite čitavo bogatstvo. Iako saloni za venčanice nude haljine po ekstremno visokim cenama.

Mnogi neafirmisani domaći dizajnari su veoma talentovani, ali ne traže ogromne sume novca za haljinu u kojoj ćete se venčati. Iskoristite priliku dok nisu postali poznati i traženi i nabavite svoju haljinu iz snova po dosta nižim cenama.

Druga opcija, koja je najčešća je da iznajmite haljinu. Ova opcija će rasteretiti vaš budžet, jer nećete potrošiti skoro sav novac na haljinu koju ćete obući jednom u životu.

Hrana i piće

Uvek je jeftinije da poslužite ručak nego večeru. Izaberite nekoliko jedinstvenih serviranja, nema potrebe da širite meni na beskonačan broj izbora. Ovo smanjuje troškove za hranu, jer u kuhinji nema tenzije oko menjanja jela i prevelikog izbora.

Postoje serviranja koja svi vole, a koja su veoma povoljna, kao što je piletina ili pasta. Ukoliko se opredelite za ovo, onda je potrebno da imate malo veći izbor hrane. Zamolite šefa kuhinje da vam napravi svoj ekslkuzivni sos za pastu i uživajte u venčanju.

Ukoliko je u pitanju malo venčanje, možete početi sa koktelom i tortom, pa tek kasnije preći na hranu. Na malim venčanjima, švedski sto je odličan izbor, jer on uvek zbližava ljude na specifičan način.

Svadbena torta

Uvek je ekonomičnije izabrati manju tortu koja će biti specifično i raskošno ukrašena, nego visoku tortu sa slabom dekoracijom. Manja torta će privući dovoljno pažnje, a uštedećete novac na silnom dekorisanju spratova torti.

Ukoliko želite da stavite čipku na svoju tortu, veoma koristan savet je da uzmete pravu ili papirnu čipku, i da ne zahtevate od kulinarskog majstora da lično izrađuje čipku uz pomoć fila. Ovo će vam uštedeti veliku količinu novca, a efekat je skoro isti.

Ovi saveti će vam mnogo koristiti u samoj organizaciji venčanja, pa je dobro da ih uvek imate pri ruci kada krenete da paničete i padate u depresiju jer mislite da novca neće biti dovoljno. Racionalnost će spasiti vaš ljubavni dan.

 

0