Emisija ,,Perspektiva” predstavlja jednogodišnji serijal TV emisija o mladima na Balkanu i problemima sa kojima se susreću. Bavi se najosetljivijim društvenim temama na Balkanu, kao što su su nacionalna i verska netrpeljivost, suživot mladih različitih nacionalnosti, stereotipi, mešoviti brakovi, rodna jednakost, selektivni abortusi, odnos prema LGBT populaciji i tolerancija. Nastala je u saradnji radija Slobodna Evropa sa ,,Mebius Filmom”.

Serijal je prvenstveno namenjen mladima, koji su i učesnici svake emisije. Cilj ovog projekta je da sruši zid koji su ratna prošlost, obrazovni sistem i uticaji medija stvorili među omladinom različite nacionalne pripadnosti. Učenici III i IV razreda srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i sa Kosova imaju priliku da pred TV kamerama iznesu svoje stavove na zadate teme i da ispričaju svoju stranu priče. Emisija se u Bosni i Hercegovini emituje na 30 TV kanala, dok se očekuje emitovanje i u Srbiji (na RTV Vojvodine), u Crnoj Gori i na Kosovu.

Voditelji i moderatori ,,Perspektive” su poznati, angažovani muzičari iz regiona: Marko  Šelić (Marčelo), Edin Osmić (Edo Maajka), Mirela Priselac (Remi) iz Elemental benda i Brano Jakubovic iz benda Dubioza Kolektiv.

Do sada su na Youtubu objavljene četiri epizode o mladima iz Mostara. Govorilo se o tome šta oni sa leve obale misle o svojim susedima sa desne strane. Postavlja se pitanje zašto neki stanovnici Mostara nikada nisu posetili “drugu stranu” kako oni kažu, niti videli most u svom rodnom gradu. Mladi su, takođe, iznosili svoje stavove o mešovitim brakovima pravoslavaca i muslimana, prepričavali svoja iskustva o ljubavima i prijateljstvima koja su sklapali i koja su bila narušavana samo zbog različite vere i nacionalnosti.

Prve epizode su već privukle pažnju u Bosni i Hercegovini, gde je jedan deo gledalaca podržao ideju emisije, dok je drugi deo osudio smatrajući da je ona uzrok ponovne zavade mladih iz regiona.

Problemi neće nestati ako zatvrimo oči pred njima i pravimo se da ne postoje. Progovorivši o svojim iskustvima, o strahovima i željama, ovi ljudi su i sami shvatili da ne postoji razlog za mržnju i da je uzrok te mržnje i netrpeljivosti negde daleko iza nas.

Aleksandra Marković

0