Konkurencija u takmičenju demo bendova na 50. Gitarijadi bila je jaka, ali odlukom stručnog žirija za najbolje su proglašene Hadži prodane duše iz Užica.

Odlično raspoloženi momci iz pobedničkog benda rekli su da je iza njih mnogo truda i rada: „Mi postojimo već sedam godina. Trudili smo se i radili, a evo prvi put nastupamo na Gitarijadi i osećaj pobede je neverovatan.“ Pobednici Gitarijade kao nagradu dobijaju snimanje prvog albuma.

Hadži prodane duše - najbolji demo bend / Foto: Jelena Ristić

Hadži prodane duše – najbolji demo bend / Foto: Jelena Ristić

Banjalučki bend LSD nastupio je u „suženom“ sastavu zbog sprečenosti bubnjara da nastupi, ali ih to nije omelo da oduševe publiku i od nje dobiju specijalnu nagradu. „Najviše nam znači ova nagrada publike i to što je ona prepoznala naš kvalitet. Došli smo ovde bez bubnjara, te sam ja morao da sviram bubnjeve i pevam, ali odustajanje od Gitarijade kao opcija nije postojala“, izjavio je pevač grupe LSD.

LSD "osvojio" publiku - Foto: Jelena Ristić

LSD „osvojio“ publiku – Foto: Jelena Ristić

Prošlogodišnji pobednici, grupa Syleth iz Rijeke, nastupili su pred zaječarskom publikom i nisu krili svoje oduševljenje zbog toga. Kako i sami kažu, jedva su čekali ovaj dan, a nagrada i prilika koju su dobili pobedom na 49. Gitarijadi mnogo im je značila.

Engleski hard rok bend Uriah Heep na Gitarijadi je nastupio po drugi put. Koncert su počeli pesmom Gypsy, a svojom energijom su pokrenuli publiku da peva i skače sa njima. „Mladim bendovima bismo poručili da budu originalni, da prestanu da prate krdo. Neka pronađu nešto što niko do sada nije radio, nešto jedinstveno. Tada će se „probiti“ napred. Ali ako nastave da prate ostale ne mogu biti najbolji, moraju pronaći sopstveni put“, rekao je Mick Box, jedan od osnivača grupe.

Uriah Heep - Foro: Jelena Ristić

Uriah Heep u Zaječaru  – Foto: Jelena Ristić

Na jubilarnoj Gitarijadi nastupio je i hard rok bend Love Hunters iz Novog Sada, nakon čega je grupa Kerber pevala do ranih jutarnjih časova, čak i dosta više nego što je bilo predviđeno programom. Tokom koncerta Aca, mladi Nišlija, skupio je hrabrost, izašao na binu i zaprosio svoju devojku Ivanu. „Ljudi, ženim se“, nije mogao da sakrije svoje oduševljenje budući mladoženja, a od publike je dobio ogroman aplauz kao podršku.

Ivana rekla „da“ – Foto: Jelena Ristić

Rokenrol scena bez Gitarijade, bez Zaječara, nema nikakvu šansu. Tada bi preostalo samo sviranje u garaži. Zamisao Gitarijade je da daje puno prostora mladim bendovima i njihovoj muzici. E, to je prava priča! A mi ćemo da dođemo da popunimo prostor i napravimo atmosferu kako bi se ti mladi bendovi predstavili“, izjavio je Gale iz grupe Kerber.

Kerber zatvorio Gitarijadu - Foto: Jelena Ristić

Kerber zatvorio Gitarijadu – Foto: Jelena Ristić

Bend mora sam da ima svoju budalaštinu, svoju energiju. Ne može to niko da im da, niko da im oduzme. Ali ako veruju u sebe, osećaće se ispunjeno i uspeće.“ dodaje Gale Kerber

„Rokenrol bez Gitarijade nema nikakvu šansu“ Gale Kerber

Više fotografija sa poslednje večeri 50.Gitarijade pogledajte na našoj fb stranici. 

 

Jelena Ristić 

 

 

0