Danas kada živimo u svetu moderne tehnike i kada se na pijaci automobila pojavljuju najsavremenija kola sa futurističkim izgledom i sa nezamislivim brzinama, ipak ne treba zaboraviti na dobre stare bicikle, sa kojima se pored toga što se ne zagađuje okolina, utiče čak pozitivno i na zdravlje.

Danas biciklizam doživljava doba renesanse. Pored sportske discipline, danas se sve češće viđaju biciklisti na gustim saobraćajnicama i na stazama za bicikle. Veoma je interesantan prizor, kada se rano ujutru susrećemo sa ljudima, koji u elegantnim odelima, sa laptopovima na paktregerima žurno voze bicikle, između kolone automobila.

Kako bi se vozio bicikli potrebno je imati i adekvatnu opremu, koja je veoma bitna pogotovo za decu. Oni znaju da bez kacige i bez adekvatnog prsluka sa fosfornim trakama, ne smeju da kreću na put. Takođe moraju da budu upućena i u to, koja se tehnička i saobraćajna pravila odnose na njih i naravno treba da ih poštuju, kako ne bi doživeli neku nesreću.

Kotrljajući se točkovima bicikla može se doživeti radost slobode kretanja i osetiti sve čari prirode, naravno u određenim okvirima, jer bicikli isto tako predstavljaju saobraćajno sredstvo, kao i kola, autobusi i vozovi. Samim tim i biciklisti moraju da se pridržavaju određenih pravila.

Kada se 1817. godine baron Carl Friedrich Christian Ludwig Drais von Sauerbronn izumeo svoj prvi bicikli, sigurno nije ni sanjao da će se danas na tržištu naći bicikli, koji će imati toliko funkcija, kao neki svemirski brod.

Pored raznovrsnih brzina, cckoji omogućavaju ugodnu vožnju, postoje čak i bicikli na ručni pogon pogodne za osobe koji imaju neki od hendikepa donjih ekstremiteta, ali ipak ne žele da se odreknu ovog sporta. Takođe postoje i bicikli na motorni pogon. Najveća mana ovih bicikala je to što se moraju puniti strujom. Ovi bicikli omogućavaju da zaista uživamo u vožnji bez velikog napora, obezbeđujući prijatno sedenje, zahvaljujući specijalno dizajniraom sedištu i obezbeđujući brzinu od čak 45 km/h. Upotreba ovakvih bicikala sve više postaje popularna među osobama starijeg životnog doba, jer ne moraju da okreću pedale, a ipak mogu da uživaju u čarima biciklizma.

 

 

 

 

Najnoviji i najinteresantniji izum moderne tehnologije je bicikl, koji čak može da dosegne brzinu od 160km/h. Ovaj trotočkaš je  zaista novost u svetu biciklizma, a jedina mana mu je to što je njegova proizvodnja još uvek veoma skupa i tako dostupna samo imućnijim ljudima.

Nekada nije potrebno potrošiti čitavo bogatsvo kako bismo uživali u ovom sportu, pogotovo, ako želimo samo da uživamo u rekreativnoj vožnji. Danas postoje brojne prodavnice biciklističke opreme, gde se mogu nabaviti  dvotočkaši, po veoma povoljnim cenama i tako omogućiti prijatno uživanje vozeći se kroz prelepe predele daleko od saobraćaja i gužve.

 

0