Venčanje je veoma važan trenutak u životu svake osobe, jer je u pitanju velika promena, koja nagoveštava srećniji i ispunjeniji život. Kako bi se ova velika promena obeležila kako treba, potrebno je napraviti veliko savlje. Venčanje košta mnogo. Mladenci se trude da uklope budžet sa poklonima gostiju, kako bi na kraju bili na nuli, ali često se desi da novčani izdatak bude previše veliki. Pročitajte koliko venčanje košta, uzimajući u obzir i vereničko prstenje, ali i samu ceremoniju.

Organizacija venčanja zahteva brojne novčane izdatke za venčanicu, odelo, prostor za venčanje, matičara, muziku, šimnku, ali i mnoge dekorativne delove za venčanje, koji na početku izgledaju kao sitnice, dok krajnja računica govori da vas ove „sitnice” skupo koštaju.

Verenčki prsten – kako kupiti pravi?

Novac koji mladoženja treba da izdvoji za verenički prsten treba da bude u skladu sa njegovim budžetskim mogućnostima. Zapamtite da nije najvažnije kupiti što veći kamen, bitno je pogoditi stil svoje buduće supruge i pokloniti joj ovaj znak večne ljubavi. Cene vereničkog prstenja variraju u zavisnosti od lokacije, zlatare, ali i od materijala od kog je prsten napravljen.

Ukoliko niste u mogućnosti da izdvojite veliku količinu novca, naš predlog je srebrni prsten sa manjim dijamantom, koji je znatno povoljniji od dijamantskog prstena od belog zlata. Naravno, prestižno prstenje nosi i veću cenu, ali je impozantnog izgleda i nešto čime će se vaša lepša polovina hvaliti zauvek.

Koliko košta prostor za svadbu?

Prostor za svadbu je jedan od najvećih izdataka, kada je u pitanju venčanje. Restorani nude predivan ambijent, hranu, piće, ali propratne elemente, poput dima, balona, podijuma za prvi ples, vatrometa, čokoladne fontane, i slično.

Cene prostora za iznajmljivanje su različite, pa je dobro da u potragu krenete na vreme, kako biste mogli da uklopite svoj datum, ali i da pronađete najoptimalnije rešenje za sebe. Takođe, cene zavise i od toga u kom se gradu restoran nalazi, kao i da li je u pitanju centar ili periferija grada.

Prosečna cena stolice u Beogradu se kreće od 20 do 30 evra. Ovo su sale koje nude prostor za 200-300 gostiju, romantično dekorisan prostor, sa specijalnim svetlima za kvalitetno fotografisanje. U zavisnosti od toga koji paket sa restoranom dogovorite, zavisiće i konačna cena. Prostor često u ponudi ima različite vatromete, osvetljenja, video bim, ukoliko vam je potreban za prikazivanje filma, dekorisanje u srednjevekovnom stilu, i slično.

Ukoliko uzmemo da je cena stolice 25 evra i da imate 250 gostiju, samo prostor za svadbe će vas koštati više od 6000 evra.

Venčanica i odelo

Ukoliko kupujete venčanicu, spremite se za dodatni novčani izdatak, jer prosečna venčanica košta oko 1000 evra. Značajno je povoljnije iznajmiti venčanicu. Cena iznajmljenih venčanica u Beogradu se kreće od 300 do 1000 evra, za ekskluzivne komade.

Ako imate prijateljicu koja je dizajnerka i želi  da vam napravi svadbeni poklon, ovo je sjajna prilika da iskoristite njen talenat i dobijete venčanicu iz snova, praktično, besplatno. Ukoliko se opredelite da krojite haljinu kod poznatih dizajnera, ova venčanica će koštati značajno više od 1000 evra. Svakako, ovo je nešto na čemu je dobro uštedeti novac, haljine od 300 do 500 evra fenomenalno izgledaju.

Odelo za mladoženju je dosta povoljnije od venčanice, pa se veoma moderno i elegantno odelo, bez problema može naći za 300 evra. Mladoženja je znatno brže i jednostavnije spreman od mlade, koja osim venčanice ima brojne dodatne izdatke.

Svadbena torta, šminkanje i friziranje, burme…

Postoje brojne „sitnice” koje su vezane za organizaciju venčanja i mogu mnogo da vas koštaju ukoliko ne budete pažljivi. Polako birajte poslastičarnicu za svadbenu tortu, jer se ona naplaćuje po kilogramu. Nema potrebe da kupujete torte čija je cena veća od 1000 dinara po kilogramu.

Šminka i frizura su nešto oko čega vam mogu pomoći prijateljice koje imaju vešte ruke, ali to možete učiniti i u salonu po ceni od 40 do 100 evra. Burme su još jedan izdatak koji je obavezan, a njihova cena će zavisiti od toga od kog su materijala napravljene, koliko su masivne, kao i da li imaju ukrasne detalje.

Dakle, prosečno venčanje u Beogradu bi vas koštalo između 5000 i 7000 evra, u zavisnosti od toga na koliko gostiju biste proširili zvanice.

 

0