Klub za osnaživanje mladih 018 (KOM 018) realizuje projekat (Re) Play for Inclusion u saradnji sa organizacijama i sportskim klubovima i udruženjima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Makedonije. Projekat će okupiti omladinske radnike i mlade iz programskih i partnerskih država da istraže sport i igre kao metode u omladinskom radu i razviju nove forme rada za inkluziju kroz sport.

Prva aktivnost projekta (Re) Play for Inclusion – koordinacioni sastanak – održana je u Sofiji, gde su se partneri projekta susreli i diskutovali o svim elementima sprovođenja projektnih aktivnosti.

„Cilj projekta je prepoznati igre i sport kao instrument za međusobno razumevanje ljudi, posredovanje između različitih kultura i širenje univerzalnih vrednosti. Mladi će kroz sport i igre učiti o socijalnoj inkluziji i interkulturalnom dijalogu. Omladinski radnici i volonteri biće edukovani kako da koriste sport i igre kao metode u radu sa mladima koji promovišu neke od evropskih vrednosti kao što su tolerancija, inkluzija, solidarnost, poštovanje; nakon toga će raditi na lokalnom nivou  i razvijati vlastite informativne, komunikacijske i medijske alate i materijale i organizovati kampanje za podizanje svesti o uključivanju mladih iz ranjivih grupa kroz sport i igre. Skup različitih aktivnosti će osnažiti organizacije učesnice projekta i izgraditi njihove kapacitete u korišćenju sporta i igara kao metoda u omladinskom radu i promovisanju pozitivnih vrednosti“ kaže Nikola Božanović iz KOM-a 018

Kako je najavljeno, nakon koordinacijskog sastanka, KOM 018 će organizovati dva treninga u okviru kojih će učesnici imati priliku da nauče kako da koriste sport i igre za rad sa mladima i promovišu socijalnu inkluziju mladih ljudi iz ranjivih grupa, mladih u riziku i mladih sa invaliditetom, kao i da prošire svoje znanje i poboljšaju svoje veštine u organizovanju kampanja za podizanje svesti i da motivišu mlade da aktivno učestvuju u promovisanju socijalne inkluzije mladih sa invaliditetom. Treninzi će biti kombinacija tematskih i sportskih radionica.

Učesnici projekta na zajedničkom sastanku - Foto: KOM 018

Učesnici projekta na zajedničkom sastanku – Foto: KOM 018

Posle ovih treninga, partnerske organizacije i sportski klubovi će organizovati Info dane kako bi testirali nove metode u radu sa mladima.

„Omladinski radnici i aktivisti koji su edukovani kroz dva treninga organizovaće kampanju podizanja svesti kroz sport za inkluziju na lokalnom nivou u zemljama učesnicama projekta uz podršku partnerskih organizacija i sportskih klubova. Kampanje će biti fokusirane na organizaciju sportskih događaja koji će promovisati socijalnu inkluziju mladih sa invaliditetom i mladih u riziku. Nakon svih aktivnosti biće organizovana finalna konferencija, koja će okupiti učesnike i partnere projekta (Re)Play for Inclusion i u okviru koje će biti predstavljeni rezultati jednogodišnjeg rada na projektu“ dodaje Božanović

KOM 018 implementira projekat u saradnji sa organizacijama “New Vision” iz Tirane, Crveni Križ Novo Sarajevo, Plivački Klub Spid iz Sarajeva, International Development Alliance (IDA) Network iz Sofije, “Bulgarian Sport Development Association” iz Sofije, Udruga Impress iz Daruvara u Hrvatskoj, “Eurotender Association” iz Segedina, SPPMD Council for Prevention of Juvenile Delinquency iz Kavadaraca u Makedoniji, Kick-box sport klub “Budo” iz Kavadaraca i Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom “Nais” iz Niša. Projekat se realizuje u periodu od  01.11.2018 do 31.10.2019, a sufinansiran je od strane Erazmus + programa Evropske Unije.

0