Klub za osnaživanje mladih 018 u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Niša i srednjim školama, Prvom niškom gimnazijom „Stevan Sremac“, gimnazijom  „Bora Stanković“, Ugostiteljsko-turističkom školom, Mašinskom školom, Muzičkom školom i Umetničkom školom sprovodi projekat „Aktivni 2“ koji je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta. Projekat se sprovodi u periodu od 1. avgusta do 31. decembra 2019. godine na teritoriji grada Niša.

Ideja celokupnog projekta je da se učesnici edukuju u oblasti omladinskog aktivizma i volonterizma i da se osnaže za samostalno sprovođenje različitih akcija koje će doprineti boljem i zdravijem okruženju za mlade. Trening u okviru projekta „Aktivni 2“ bio je jedna od brojnih aktivnosti koja je okupila učenike pomenutih škola, njihove mentore i koordinatore kako bi zajedno osmislili i isplanirali pojedinačne akcije. Trening je održan u hotelu Aleksandar u septembru i u toku treninga se vredno radilo na osmišljavanju akcija gde su mladi imali priliku da prezentuju probleme koje žele da reše i zajedničkim radom uz nadzor mentora su započeli pisanje predloga akcija.

Foto: KOM 018

Foto: KOM 018

Glavni cilj i ishod svih dosadašnjih i predstojećih aktivnosti su edukovani i osnaženi mladi koji samoinicijativno pokreću rešavanje problema i izazova sa kojima se oni, njihovi vršnjaci i celokupna lokalna zajednica suočavaju. Učesnici treninga su dobili neophodne informacije i tokom celog trajanja projekta imaće stalnu mentorsku podršku.

Ovaj projekat je u sličnoj formi sproveden prošle godine i na završnoj konferenciji je javnosti predstavljeno pet uspešno realizovanih akcija. Mladi su u svojim školama oformili volonterski klub, renovirali dvorište, organizovali stonoteniski turnir, nabavili nove table za kabinete za izvođenje nastave, pravili i postavljali privremene zimske kućice za napuštene životinje, snimili pesmu i video spot za istu. Upravo je zbog uspešnosti projekta “AktivNi” stvorena nova prilika da se odlični rezultati ponove i da se čitavoj priči priključi još veći broj učesnika u okviru projekta “AktivNi 2”.


*Ovaj tekst nastao je kao deo projekta „Aktivni mladi za bolji Pantelej – 2019“ koji realizuje Kapital magazin, a sufinansira Opština Pantelej, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini. Kapital magazin ovim projektom želi da dodatno informiše mlade o aktivnostima u lokalnoj zajednici i podstakne ih da se društveno angažuju.  Za sadržaj teksta odgovoran je isključivo Kapital magazin i izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je sufinansirao projekat.

 

0