Izvor: konkursiregiona.net


 

Konkurs za originalni ekološko angažovani umetnički rad mladih umetnika na temu klimatskih promena otvoren je od 1. do 31. avgusta.

Konkurs Planeta ART raspisan za bazične umetničke formate: kratku priču / pesmu, crtež i akustičnu pesmu autora ili dua, a na temu klimatskih promena koje sve više osećamo na svojoj koži, biće otvoren do 31. avgusta. Mladi umetnici, uzrasta od 16 do 30 godina, pozvani su da svoje originalne radove pošalju na email adresu: 350brenovac@gmail.com.

Stručni žiri u sastavu: Darka Radosavljević, istoričarka umetnosti, direktor NUA „Remont“; Pavle Ćosić, lingvista, književnik, urednik, RO „Kornet“; Marko Ristić, fotograf, glavni i odgovorni urednik „Nocturne magazina“ i  Udruženje „Šta hoćeš“ kao kolektivni član žirija, odabraće po tri najbolja rada u svakoj kategoriji, po umetničkim formatima, koji će biti nagrađeni novčanim i drugim nagradama.

Konkurs organizuje Udruženje Udruženje „Šta hoćeš”, nacionalni partner 350.org, pokreta ekoloških pokreta za ujedinjenje sveta u rešavanju klimatske krize. Administrativno sedište „Šta hoćeš” nalazi se u Obrenovcu, gradu u kome se proizvodi 60% struje potrebne Srbiji, predgrađu Beograda koje je istovremeno i jedna od ekološki najosetljivijih tačaka u našoj zemlji, što se, na žalost i materijalizovalo katastrofalnim poplavama pre par meseci. Na svojoj koži sada svi osećamo kako klima postaje ekstremna – kod nas vode plave, drugde haraju suše, ali se sistem bespoštedne eksploatacije resursa zbog profita na to ne obazire. Bez osvešćenja pojedinca neće se promeniti korisnički odnos prema prirodi, kojoj pripadamo. Umetnost, snaga izraza darovitog pojedinca ili grupe, može da menja.

0