Kada se kaže Danska, pomisli se na Skandinaviju, Andersena, lego kockice, zabavni park Tivoli, Carlsberg, Tuborg, čuveno dansko pecivo.. Danska je najmanja zemlja u Skandinaviji. To je zemlja u kojoj su se rodile neke od najlepših bajki čuvenog danca Hansa Kristijana Andersena: Princeza na zrnu graška, Mala sirena, Ružno pače i mnoge druge. Kopenhagen je glavni i najveći grad Danske. U svetu je poznat i kao Istorijski muzej Evrope, Fantazija Skandinavije, Velika sirena, Venecija severa… Naziv grada znači trgovačka luka. Kopenhagen je proglašen za najbolji grad na svetu po kvalitetu života, prema izboru svetskog poznatog časopisa „Monocle“. Fantazija Skandinavije je jedna je od najatraktivnijih destinacija Evrope. On je grad za sve. Na šarmantan način pokazaće vam i pružiti ono što tražite.

Jedan od najslikovitijih predela koji morate posetiti je Nyhavn, mesto s prelepim šarenim kućama koje su obojene kao lego kockice, smeštenim uz kanal. Nekada je Nyhavn bio značajna trgovačka luka. Ostaviće vas bez teksta prizor koji podseća na razglednicu. Dok šetate uz kanal, u luci ćete videti uspavane stare drvene brodove sa bogatom pomorskom tradicijom, koji se lagano ljuljaju na valovima. Danas ovo predstavlja pomorski muzej na otvorenom.

Dok hodate ulicama, svuda oko vas će prolaziti ljudi na biciklima. Kopenhagen je poznat i kao grad bicikala. Bicikl je jedno od prevoznih sredstava stanovnika ovog grada. Možete upoznati grad i na ovaj način. Sigurno ćete uživati u raskošnoj srednjovekovnoj arhitekturi. U gradu se nalazi najstarija ulica na svetu, ujedno i jedna od najvećih pešačkih zona, Stroget. Ovde možete naći mnoštvo butika, od skromnijih pa sve do najluksuznijih, kao i dve najveće danske robne kuće Magasin i Illum. Jedna od najposećenijih turističkih atrakcija je statua Andersenove junakinje- Male sirene. Nalazi se na vrhu stene na samom kraju luke Kopenhagena. Legenda kaže da će skulptura Male sirene oživeti 300 godina posle nastanka. Rep će joj se pretvoriti u noge, ona će odšetati svom dragom, a simbol grada još jednom će postati – spomenik ljubavi.

Ukoliko volite uzbuđenje, igru i zabavu, Tivoli je pravo mesto za vas, zabavni park sa mnoštvo ludih vožnji. On je jedan od najstarijih zabavnih parkova. Leti se održavaju razni koncerti, predstave i razna događanja. Ako ste u ovom gradu za Božić, obavezno posetite Tivoli, koji je tada pretvoren u novogodišnju bajku. U centru možete videti i zimsku rezidenciju kraljevske porodice, Amalienborg palatu. Četiri iste zgrade u rokoko stilu okružuju centralni trg. U palati se nalazi i muzej u kome se mogu videti neke privatne sobe, kao i kraljevska blaga. Svakako bi trebalo posetiti i Rozenborg zamak koji čuva dansku tradiciju i dan danas.

Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, obavezno obiđite nekoliko muzeja. Jedan od njih je Nacionalni muzej koji je smešten u kraljevskoj palati. Potiče iz 17. veka i  predstavlja glavnu istorijsku i kulturnu instituciju zemlje. Zatim možete posetiti Nacionalnu galeriju Danske, Muzej vikinških brodova, Guinnessov muzej i mnoge druge. Možete posetiti i čuvenu Carlsberg pivaru. Pivara je među najpopularnijim atrakcijama u Kopenhagenu gde možete da se upoznate sa korenima Carlsberga i degustirati najbolje pivo na svetu. Takođe, možete obići i Okrugli toranj, Frederikovu crkvu, Latinski kvart, Kristijaniju i mnoge druge atrakcije po kojima je Kopenhagen poznat.

Ono što bi svakako trebalo da posetite, ukoliko vam ostane slobodnog vremena jeste ostrvo bajki, Fin. Ovde je rođen čuveni pisac Hans Kristijan Andersen. Ovo mesto premestiće vas u neko drugo vreme, negde daleko izvan modernog života. Možete videti i jedan od najbolje očuvanih dvoraca na vodi, Egeskov zamak koji podseća na one iz Diznijevih crtanih filmova. Takođe posetite i Helsingor gde se nalazi Kronborg zamak. Jedan je od najpoznatijih danskih zamaka, a širom sveta je poznat po Šekspirovom Hamletu.

Kopenhagen je oličenje pravog kraljevstva iz bajke, sa dvorcima, parkovima, živopisnim kućama i srećnim ljudima. Ako želite da vidite zimu iz bajke, Kopenhagen je pravi izbor za vas.

 

Biljana Vasiljević 

 

Izvori:

www.croatiaairlines.com/hr/Planiranje-i-rezervacije/Nase-destinacije/Kopenhagen

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%85%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD

http://opusteno.rs/regioni-f43/danska-kopenhagen-slike-mapa-t12094.html

 

0