Pronalaženje neophodne literature može biti veliki problem. Biblioteke su jedan od najvećih izvora literature koja nam je potrebna tokom školovanja, ali nisu nam uvek sve knjige dostupne, jer su ili na odsustvu ili ih, jednostavno, nema. Pristup internetu nam omogućava pronalaženje mnogobrojnih informacija koje nam mogu koristiti u učenju i usavršavanju. Međutim, zbog sumnje da ćemo dobiti niz netačnih informacija, često dolazimo u nedoumicu koje iskoristiti, a koje ne.

Navodimo vam nekoliko sajtova, kojima možete pristupiti besplatno. Mogu biti od koristi, a i sadrže potpune i tačne podatke.

 

*http://sr.wikipedia.org je jedan og glavnih sajtova na internetu koji sadrži mnoštvo informacije iz različitih oblasti. Treba uzeti u obzir to, da ovom sajtu mogu pristupiti svi. Postoji mogućnost objavljivanja svojih saznanja, ili uređivanje tuđih tekstova, ukoliko je autor istog, to dozvolio. Obratite pažnju na tu opciju, kao i na literaturu koja bi trebalo da predstavlja izvor objavljenih informacija. Ako vodite računa o tome, nema sumnje da ćete doći do pouzdanih podataka.

 

*www.scribd.com je sajt na kome možete pronaći mnoštvo literarnih dela, naučnih knjiga, skripata, seminarskih i master radova, doktorskih disertacija. Pristup i skidanje dela je besplatano, ukoliko ispoštujete princip “deljenja”. Ako želite da skinete nešto sa ovog sajta, morate ubaciti svoj dokument, kako bi proces bio uspešan. U suprotnom, pristup se naplaćuje u vidu članarine za određeni period.

 

*www.rastko.rs je neprofitna mreža elektronskih biblioteka, stručnih ustanova i lokalnih zajednica posvećenih umetnostima, tradicijama i društvenim naukama. U odeljku “knjizevnost” možete pristupiti: usmenoj književnosti, liturgičkoj književnosti, umetničkoj književnosti ili nauci o književnosti. Odlaskom na ovaj sajt pronaći ćete različita literarna dela, u celini ili u delovima, zatim naučne monografije i studije.

 

*www.ask.rs Digitalna edicija Antologija srpske književnosti ima preko 130 dela narodne, stare i nove književnosti: od srednjovekovnih žitija i narodne poezije do najznačajnijih ostvarenja s početka XX veka. Dostupna su za preuzimanje potpuno besplatno. Sve knjige su na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

 

*riznicasrpska.net je sajt od velike koristi. Odeljci “književnost” i “Vuk i jezik” sadrže veliki broj informacija iz oblasti književnosti i jezika.

 

*scc.digital.bkp.nb.rs Digitalna Narodna biblioteka Srbije izgrađena je u skladu sa principima otvorenog pristupa znanju i informacijama. Ovde možete pronaći knjige, časopise, zbirke, ćirilske rukopise I mnoštvo pouzdanih podataka koji vam mogu biti od koristi.

 

*www.istorijskabiblioteka.com Istorijska biblioteka je enciklopedija na srpskom jeziku u kojoj možete naći korisne tekstove iz istorije književnosti.

 

Živimo u dobu u kome je moguće lako razmenjivanje i dolaženje do potrebnih i korisnih informacija. Nabrojani sajtovi su dokaz toga. Stoga, iskoristite ih, mogu vam mnogo pomoći i olakšati usavršavanje.

 

Radmila Nikolić

0