U samom srcu prelepe Šumadije, smešten je četvrti grad po veličini u Srbiji. Kragujevac je važan privredni, obrazovni i kulturni centar Šumadije. Grad se nalazi na 170-220m nadmorske visine. Grad ima bogatu istoriju. Pominje  se još od 1476. godine u turskom popisu kao „Kragujfoča, bivši trg sa 32 kuće“. Čak se smatra i prvim gradom u Srbiji  jer je u periodu od 1818. do 1841.  bio prestonica tadašnje srpske države, pa su u njemu osnovane i mnoge važne institucije. Neke od njih su: prva gimnazija u Srbiji, prvo pozorište „Knjažesko-srbski teatar“, prva apoteka, prva vojna fabrika u Srbiji… Takođe, prvi Ustav na Balkanu je proglašen u ovom gradu. Kragujevac je bio poznat i kao industrijski centar, značajan pre svega zbog proizvodnje oružja, ali od sredine 20. veka i po proizvodnji automobila po čemu je i danas poznat. Grad je, takođe, postao i kulturni i obrazovni centar Srbije. Koreni visokog obrazovanja u Srbiji vezani su za Kragujevac i osnivanje Liceja u njemu. Godine 1976.  osnovan je Univerzitet u Kragujevcu, koji danas u svom sastavu ima jedanaest fakulteta, od kojih su šest u Kragujevcu, a ostalih 5 se nalaze u Čačku, Užicu, Jagodini i Kraljevu.

Prvo što treba da posetite kada signete u Kragujevac jeste spomen-park Šumarice, koji je posvećen streljanim stanovnicima u Drugom svetskom ratu.  Park je ogroman i šumovit, sa razbacanim spomenicima. Možete videti Spomenik bola i prkosa, Spomenik streljanim đacima i profesorima, Spomenik Kristalni cvet, Spomenik Protiv zla, Spomenik prijateljstva i mnoge druge.. U Šumaricama se svake godine, 21.oktobra održava Veliki školski čas. Na ulazu u Šumarice, nalazi se Muzej 21. oktobar koji neguje uspomenu na nevino streljane Kragujevčane, izgrađen od crvene cigle i bez prozora. Pored toga što nastoje da održe sećanje na stradale, Šumarice su omiljeno šetalište Kragujevčana i turista, park ima uređene prostore za šetnju, odmor i rekreaciju, kao i jezero. Pored Muzeja 21.oktobar, svakako treba posetiti i Narodni muzej u čijem sastavu se nalaze Amidžin konak, Knez Mihailov konak, Stara Skupština, Kuća Svetozara Markovića, Moderna galerija, ali i Muzej Stara livnica koji se nalazi u sklopu fabrike Zastava oružje.

 

 

Takođe treba posetiti i Akvarijum koji se nalazi u sklopu Prirodno-matematičkog fakulteta gde možete videti preko 600 biljnih i životinjskih vrsta sa svih prostora zemlje. Posle Akvarijuma, preporučujem Vam odmor u Velikom parku. To je najomiljenije mesto za šetnju Kragujevčana svih generacija. U Velikom parku se nalaze tereni za male sportove, kao i za tenis. A mališani se mogu zabaviti na trambolini, električnim autićima.. Zatim posetite i Botaničku baštu gde možete videti raznovrsne biljne vrste. U takoreći samom centru grada, smešteno je Bubanj jezero, pored odmora i šetnje, idealno je mesto za ljubitelje ribolova. Ukoliko imate vremena, posetite i Etno park Ilina voda. Idealno je za mališane jer poseduje mini zoo vrt, ali i terene za fudbal i košarku.

Šoping možete obavljati u Plazi ili u pešačkoj zoni. A ako se umorite od šopinga, svratite u poslastičarnicu Srce po kojoj je Kragujevac poznat ili u Peron, simpatičan vagon restoran, ili čak restoran Panorama koji se nalazi na samom vrhu hotela Kragujevac gde možete uživati u prelepom pogledu na čitav grad. Ako vam je možda preostalo još vremena, u okolini Kragujevca se nalaze manastiri Divostin, Sveti Nikola, Drača i mnogi drugi koje možete posetiti.

U Kragujevcu se održava veliki broj manifestacija. Najpoznatije kulturne manifestacije su Joakim fest, Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije, Veliki školski čas, Zlatna iskra i mnoge druge. Što se tiće manifestacija zabavnog karaktera, svakako treba posetiti Arsenal fest, Šumadija fest, Fića fest

Ovo navedeno je samo deo onoga što  Kragujevac nudi turistima. Ukoliko još uvek niste osetili čari ovog grada, pravo je vreme da to uradite. Kao što je  Konstantin Jireček rekao ‘’Beograd je Evropa. Ali ako hoćete da vidite pravo srpsko mesto, idite u Kragujevac.“

 

Biljana Vasiljević 

0