Zaljubljeni u Srbiji najčešće se odlučuju da sudbonosno DA izgovore u proleće. April, maj  i jun su meseci  u godini kada se organizuje najveći broj venčanja. Posle duge zime koja je protekla u planiranju venčanja, odabiru venčanice i svadbenog odela, lepo vreme i prijatne temperature donose dodatnu radost zaljubljenima.  Tada mladenci konačno mogu zablistati i uživati u krunisanju njihove ljubavi.

Koji je razlog zašto je proleće omiljeno godišnje doba za buduće mladence nikome u potpunosti nije jesno. Da li je u pitanju simbolika koju nosi proleće ili je u pitanju lepo vreme kada nevesta može izabrati bilo koji model venčanice, bilo sa  golim leđima, bez rukava, bilo kratku venčanicu, ne znamo, ali, sigurno znamo da proleće pruža mladencima mogućnost da izgledaju prekrasno i blistaju punim sjajem. Možda je i razlog to što se u proleće uvek rađa nešto novo ili možda zato što stiže leto,  godišnje doba, idealno za romantična putovanja i medeni mesec.

Veliki broj parova sačeka toplije dane da medeni mesec provede na nekom romantičnom i egzotičnom ostrvu gde će osim uživanja u svojoj ljubavi, moći da uživa u lepotama mora, plaže i prekrasne prirode. Parovi iz naše zemelje najčešće obilaze grčka ostrva. Koliko god da ste puta posetili Grčku, Grčka će vas uvek oduševiti i očarati svojom lepotom jer brojna ostrva nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Najposećenije i najtraženije ostrvo u turističkim agencijama u Srbiji je Krf. Često ga vlasnici agencija i nazivaju ostrvom za zaljubljene jer se mladi bračni parovi sveke godine u sve većem broju odlučuju da baš na ovom ostrvu provedu medeni mesec.  Na pitanje upućeno mladencima zašto su se odlučili za Krf, mnogi od njih su rekli da su u pitanju prekrasne plaže i smaragdno more.

 

Neki  su rekli da želja da posete ovo Jonsko ostrvo datire još od kada su prvi put pročitali “Odiseju”, čuveni Homerov ep. Ako postoji toliko prekrasno mesto koje je još Homer opevao u svom vanvremenskom epu, i koje je uspelo da navede Odiseja da se baš tu iskrca nakon dugih putovanja i lutanja, onda svakako treba iskoristiti priliku i posetiti Krf.

Neke neveste su odgovorile da destinaciju gde će provesti medeni mesec biraju pažljivo jer žele da im početak bračnog života bude idealan i pun  romantike. A šta ćete bolje od toga nego mesto koje simbolizuje ljubav. Krf svakako ima to značenje jer je i naziv dobio po nimfi Kerkiri, ćerki rečnog boga Asopa. Kerkira je zaštitnica ostrva i velika ljubav boga mora Posejdona koji ju je zbog prevelike ljubavi oteo i doveo na ostrvo.

Ostrvo  Krf turistima nudi sve što im je potrebno za savršeni odmor. Tu su fenomenalne plaže, puno kafića, taverni, odličan smeštaj bilo da se radi o hotelskom ili apartmanskom smeštaju. Krf je postao poznat po svojim apartmanima jer svi pričaju o kvalitetu usluga na ovom ostrvu. Posle Kefalonije, koja je najveće Jonsko ostrvo, Krf je drugi po veličini. Iako je na drugom mestu, po lepotama,  znamenitostima i značaju koje ima za Srbe, Krf je definitivno lider u grupi Jonskih ostrva.

 

Ostrvo se prostire na 590 kvadratnih kilometara i ima više od 110.000 stanovnika.
Na istočnoj obali ostrva nalazi se i glavni grad- Krf , koji je i najveći sačuvani srednjevekovni grad u Grčkoj i od nedavno je stavljen pod zaštitu  UNESCO- a. Predivan grad je poznat po brojnim starim,ali očuvanim  zgradama, divnim parkovima i prekrasnim crkvama od kojih je najpoznatija crkva Sv. Spiridona -zaštitnika ostrva od Turaka i kuge.

U samom gradu turiste će oduševiti dve stare tvrđave, uske kaldrmisane ulice i mali, ali predivni trgovi. Na trgovima i u uličicama starog grada Krfa, pronaćićete brojne domaće radnjice gde možete kupiti najkvalitetnije proizvode od maslina, kreme od maslinovog ulja  ili predmete od maslinovih grančica. Osim glavnog grada ovog ostrva, mnogobrojni strani i naši turisti okolna mesta.

To su Ipsos, Dasia, Kasiopi, Nisaki, Agios Georgios, omiljene destinacija znatiželjnih turista koji ne vole da sede u jednom mestu, već žele da upoznaju okolini i uživaju u lepotama ovog ostrva.

Smeštaj možete pronaći u  luksuznim hotelima, ali i predivnim  apartmanima po mnogo povoljnijim cenama. Što se kaže, imate za svačiji ukus i svačiji džep pa ko šta voli, neka izvoli. Plaže su fantastične i treba ih pažljivo razgledati jer ima peskovitih i šljunkovitih. Ako ste ljubitelj peskovitih plaža idealna mesta za vaš odmor će sigurno biti gradići poput Mortaitike, Agios Georgiosa, a za one kojima je pravo uživanje sunčanje na šljunkovitoj obali tu su ništa manje interesantna mesta kao što su Nisaki, Agios Jaonis Peristeron sa borovim šumama koje se poput kaskada spuštaju do same ivice mora.

 

Izleti koje ne smete propustiti kada ste na Krfu

Krf je u I svetskom ratu ima izuzetan značaj za srpske vojnike, zato danas svako ko poseti Krf, obavezno obiđe ostrvo Vido i Srpsku kuću.

Ostrvo Vido nalazi se u samoj blizini grada Krfa, na samo nekoliko minuta vožnje čamcem. Vido je poznat po tome što se ovde nalazila bolnica za srpske vojnike, koji su nakon prelaska Albanije došli na Krf. Svima poznata Plava grobnica, je more gde su sahranjeni brojni srpski vojnici koji su svoj život okončali na Krfu. U Plavu grobnicu se tokom vožnje brodićem polaže cveće kao počast nastradalim vojnicima.

Ahilova Palata se nalazi na 7 km od grada Krfa i izgrađena je još u prošlom veku. To je palata austrijske carice Elizabete i u njenom vrtu je čuvena statua ranjenog Ahila.

Ako volite kulturno istorijske spomenike, postoje brojni izleti do interesantnih i istorijski važnih znamenitosti, a ako ste ljubitelji zabave imate organizovana krstarenja i obilaske čuvenih vodenih parkova.

Jednom reči, Krf je Idealno mesto za odmor, uživanje i provod i svakako je naša preporuka kada su u pitanju grčka ostrva.

0