U blizini Žagubice, na zapadnoj strani planine Beljanice možete posetiti čarobno Krupajsko vrelo. Vrelo se nalazi između sela Krupaja i Milanovca. Do 1946.godine, vrelo je izviralo iz otvora pećine, velikom snagom, praćena hukom vode. Danas je tu samo jedan mali deo pećine. Vrelo je dobilo nov izgled izgradnjom betonske brane koja je formirala jezero.

Homoljski kraj je poznat po velikoj ekološkoj oazi. Vrelo je jedna od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Krupajsko vrelo se nalazi na privatnom posedu. Ono je jedno od najzanimljivijih kraških vrela u našoj zemlji. Svojom jedinstvenom lepotom mami u carstvo voda i čistog planinskog vazduha. Jezero koje stvara na površini ima tirkiznu boju. Impresivnim izgledom utpotpunjuje sliku ovog bajkovitog predela. Na samom vrelu postoji mlin koji i danas radi.  U blizini vrela postoji termalni izvor, gde se temperatura kreće od 9 do 11 °C. Lekovita voda izvora se meša sa hladnom vodom Krupajskog vrela. Nedaleko od vrela, postoji restoran za odmor, kao i bazen za kupanje. Krupajsko vrelo spada u najveće i najjače kraške izvore u našoj zemlji. Takođe, ono je jedno od tri najatraktivnija kraška izvora u Srbiji- na prvom mestu je vrelo Belog Drima, a na drugom vrelo Raške.

Takođe, možete posetiti i vrelo Mlave koji se nalazi u neposrednoj blizini. Ovo vrelo predstavlja jezerce čija dubina još uvek nije utvrđena. Prečnik Vrela je oko 30 metara. Voda je kristalno čista. Fascinantu lepotu celom pejzažu daje tamnozelena boja, koja se menja u zavisnosti od svetlosti i podvodnog bilja. Dok je nekada bilo mesto okupljanja meštana za svetkovine i obrede, danas vrelo Mlave je atraktivni turistički kutak, sa uređenim obalama i pošumljenim padinama. Lepota same okoline ne zaostaje za lepotom vrela.

Zbog svoje posebne lepote, oba izvora su stavljena pod zaštitu države kao hidrološki prirodni spomenik prve kategorije. u okolini postoje brojne crkve i manastiri koje svakako ne bi trebalo mimoići, poput manastira Gornjak, Trške crkve..

Ako ovome dodamo dobru saobraćajnu dostupnost, uređene pešačke staze, blizinu mnogih prirodnih i istorijsko-kulturnih lokaliteta, možete videti da je puno razloga da prevalite toliki put i osvežite se baš ovde. Ako želite da posetite raj, Krupajsko vrelo je idealna destinacija za Vas!

 

Biljana Vasiljević 

 

Izvori:

http://www.vodopadisrbije.com/index.php/site/vodopad/35

http://www.vrelahomolja.com/vrela-homolja/krupajsko-vrelo

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%BE_%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5

 

 

 

 

 

0