Kurkuma predstavlja jedan od glavnih sastojaka poznatog začina kari.

Kurkuma je višegodišnja biljka, koja može da poraste do visine oko 1m, ima žute cvetove i sjajne, glatke listove. Pripada porodici đumbira. Uglavnom se može pronaći u šumama Jugoistočne Azije, odgovara joj temperatura od 20-30°C i potrebna joj je velika vlažnost. Začin kurkume se dobija kuvanjem, sušenjem i mlevenjem njegovog korena, pri čemu nastaje prah jake narandžaste boje. Ima malo gorak ukus, a u njemu preovladava miris bibera i slačice. Najveći procenat kurkume se proizvodi u indijskom gradu Erode.

Kurkuma je dospela u Evropu iz Južne Azije. Najpre se pojavila u Grčkoj, gde su ga doneli indijski trgovci, a kasnije se proširili i na ostale teritorije Evrope. Kurkuma je spomenuta već i u zapisima Marco Pola kao alternativni začin za šafran (iako su ova dva začina veoma različita).

Prehrambena industrija koristi kurkumu za bojenje jogurta, sladoleda, keksova i mlečnih proizvoda. Ona je zaslužna i za karakterističnu žutu boju senfa.

Kurkuma predstavlja najupotrebljavaniji začin u indijskoj kuhinji, tako da su na ovim područjima veoma učestali i recepti, koji obuhvataju sveže rendani koren kurkume, a u nekoliko indijskih država se od namirnica umotanih u list kurkume prave razni specijaliteti.

U persijskoj kuhinji se kurkuma takođe veoma često koristi. Daje karakterističan miris pirinču, a veoma je interesantno i to da skoro svaki drugi recept započinje rečenicom: izdinstaj luk i pospi ga kurkumom.

U Japanu se kurkuma pije kao čaj.

Kurkuma se pored prehrambene industrije veoma često koristi i kao boja u tekstilnoj industriji (međutim ovako ofarbani tekstil veoma brzo gubi boju), zatim predstavlja sastavni deo venčanja u Indiji i sve je popularniji i kao rezano ili saksijsko cveće.

Jedan od najvažnijih osobina kurkume je njegovo lekovito svojstvo. Dok se u Indiji kurkuma koristi u terapijske svrhe od pre nekoliko vekova, u Evropi se počela upotrebljavati od nedavno. Svoje lekovito svojstvo kurkuma može zahvaliti aktivnoj supstanci kurkuminu, koji ima antiupalno i analgetičko dejstvo na organizam. Takođe je veoma delotvoran u prevenciji i eliminisanju kamena žuči, a smanjuje i nivo šećera u krvi.

U savremenoj medicini se vrše stalna istraživanja vezana za proširivanje njegove primene pri čemu je dokazano njegovo pozitivno dejstvo na ćelije raka i Alzheimer-ovu bolest.

Kurkuma se danas smatra pravim čudotvornim lekom za sve, jer ima mnogobrojna pozitivna dejstva na organizam i spolja i iznutra.

0