Studentski popusti uvek dobro dođu, posebno oni koji se odnose na stvarne potrebe i aktivnosti primerene studentskom dobu. A jedna od njih je, svakako, učenje jezika. Naišli smo na interesantan oglas i proverili – Škola stranih jezika Akademija Oxford odobrava studentima popuste za kurseve engleskog, nemačkog, italijanskog, francuskog, ruskog, grčkog, norveškog i španskog jezika. Dovoljno je doneti indeks na uvid i na svaku mesečnu ratu biće obračunato 10% popusta.

Pored popusta za studente, “Akademija Oxford” nudi veoma povoljne uslove pod kojima jezike mogu da uče penzioneri, ugroženi u prošlogodišnjim poplavama, članovi iste porodice, polaznici koji pohađaju više kurseva. Za osnovce, nove polaznike, prvih mesec dana učenja je besplatno, a đaci sa visokim prosekom ocena takođe uče jezike uz popust.

Škola stranih jezika Akademija Oxford ima centre u Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Kruševcu, Požarevcu, Smederevu, Nišu, Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Pančevu, Novom Sadu, Užicu, Subotici, Zemunu i Vranju, a posluje i u ostalim mestima u Srbiji i regionu. Kursevi se mogu pohađati dinamikom i na način koji odgovara pojedincu, na klasičan način ili on-line.

Zašto učiti jezike

U svakom trenutku, širom planete, milioni ljudi uče odabrani jezik koji nije njihov maternji. Razlozi su različiti, od obaveza koje nameće školovanje do potrebe prilikom selidbe u inostranstvo.

Želju za usvajanjem jezika podstakli su informatičko doba sa svojim zahtevima, neograničene mogućnosti internet komunikacije, putovanja pod povoljnim uslovima, koja veliki broj pojedinaca sebi može da priušti.

Učenje novog jezika korisno je za mentalno zdravlje. Ono poboljšava pamćenje i proces kritičkog mišljenja, kreativnost i fleksibilnost uma. Istraživanja su dokazala da učenici i studenti koji uče još jedan jezik pokazuju bolje rezultate i u drugim oblastima. Kod odraslih, učenje jezika pomaže u borbi protiv demencije – u istraživanjima na Jork univerzitetu u Torontu precizno je izmereno da odlaže simptome bolesti za oko četiri godine.

Evo još nekih interesantnih podataka vezanih za učenje jezika koji su dobijeni u ispitaivanjima.

Britanske agencije za upoznavanje (njih čak 270) iznose podatke da se osobe koje govore više jezika doživljavaju kao privlačnije. Ukoliko govore francuski, ruski, španski, nemački, hebrejski… osobe surotnog pola su (Britancima) “veoma seksi”.

Više od jedne trećine firmi žele da angažuju ljude baš zbog toga što, između ostalog, poznaju određeni jezik. Znanje više od dva jezika je posebna prednost u novinarstvu, dizajnu kompjuterskih igara, marketingu, turizmu…

Osobama koje govore dva jezika lakše je da usvoje treći nego osobama koje govore jedan jezik da usvoje drugi.

Prilikom putovanja u zemlju čiji se jezik poznaje smanjuju se troškovi, povećava lična bezbednost, lakše je naručiti hranu, pronaći prijatelja i posao.

Koji jezik učiti

Dok razmišljate kako na najbolji način da iskoristite povoljnosti koje se nude i napravite izbor, evo saveta koje u ovoj oblasti daju stručnjaci.

  • Poznavanje jezika pomaže u pronalaženju posla, uspešnom obavljanju radnih zadataka i napredovanju u karijeri. Dobro ga je, već po završetku studija, imati u CV-ju, a od ličnih planova i profesionalnog usmerenja zavisi koji će to jezik biti. Istraživanja pokazuju da osobe koje govore još jedan jezik imaju za 20% veća primanja od ostalih.
  • Ukoliko ste već učili jedan strani jezik iz romanske grupe jezika, na primer italijanski, španski, francuski.., biće dobro da izaberete srodan, iz iste grupe. Gramatika, rečnik i izgovor su slični ili veoma slični. Učenje nekog od slovenskih jezika, bliskog maternjem, takođe može da bude dobar izbor.
  • Razmislite koliko izazova zapravo želite i koliko vremena možete da odvojite za učenje novog jezika. Činjenica je da su neki jezici teži od drugih, posebno oni koji se ne pišu ćiriličnim ili latiničnim pismom, arapski i kineski, na primer. Njihovo poznavanje, međutim, može u nekim životnim okolnostima da bude velika prednost, pošto ih govori manji broj ljudi.
  • Da li ste već pokušavali da učite neki jezik pa ste odustali, ili ste ga kratko učili u školi? Osnove za njega ipak imate, pa ćete lakše nastaviti učenje.
  • Ukoliko imate prilike da jezik govorite sa osobama kojima je on maternji ili boravite u zemlji u kojoj se govori – taj jezik treba izabrati jer ćete ga usvajati brže i lakše.
  • Prikupite dodatne informacije o kulturi u zemljama u kojima se govore jezici koje biste želeli da naučite. Ukoliko Vas ineteresuje, na primer, japanska poezija, francuska kuhinja, grčka istorija, ruska književnost… uživaćete i dok usvajate jezik.
  • Pitajte druge koji su jezik učili i kakva su njihova iskustva.
  • Potražite na Youtube kanalu emisije u kojima jezik govore osobe kojima je maternji. Da li dobro zvuči i da li biste želeli da ga savladate?

Ukoliko ste analizirali svoje potrebe i želje i odlučili, iskoristite popust i prijavite se za neki od kurseva u Akademiji Oxford. Ako se još uvek dvoumite, pozovite ih i porazgovarajte, iskusni predavači jezika koji se godinama bave pedagoškim radom sigurno će Vam pomoći.

 

0