Ideja za osnivanje Kustendorfa potiče od reditelja Emira Kusturice koji je prvo sproveo ideju izgradnje etno sela Drvengrad na Mećavniku kod Mokre Gore. Međunarodni muzički i filmski festival svoju istoriju počeo je da piše 2008. godine, kao mesto susreta filmskih i muzičkih stvaralaca koji učestvuju u predstavljanju svojih radova. Cilj je afirmisati i osvežiti muzičku i filmsku scenu novim idejama. Deveti Kustendorf održaće se od 22. do 27. januara 2016. godine na Mokroj Gori.

Drvengrad svakog januara postaje bajkovito mesto uživanja u predstavljanju najboljih filmskih projekcija. U organizaciji Rasta international, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Mećavnik grada i drugih, ovaj festival je posvećen budućim filmskim režiserima, autorima i stvaraocima.  Program festivala sastoji se od takmičarskog dela u kojem svoje debitantske dugometražne filmove predstavljaju studenti režije ili filmskih škola. Svojim autentičnim filmskim  izrazom stupaju na scenu i drugi mladi stavaraoci. U toku festivalskih dana organizuju se edukativni programi i radionice na kojima predavanja drže gosti festivala.

Na programu su igrani, dokumentarni i animirani filmovi u trajanju ne dužim od 45  minuta. Prethodni,  osmi po redu Kustendorf  ugostio je autore najboljih filmova produkcije iz Češke, Slovačke, Holandije, Izraela, Egipta… Tokom festivalskih dana učesnici imaju i mogućnost da dobiju neke od nagrada: Zlatno, Srebrno ili Bronzano jaje za filmska ostvarenja, a tročlani žiri bira učesnike i za nagradu Vilko Vilač koja se dodeljuje za najbolju fotografiju. Prošle godine specijalno priznanje festivala  ,,Nagrada za buduće filmove“ uručena je reditelju Andreju Končalovskom.

_KOC2576_resize [800x600]

Na sceni Kustendorfa poklonili su se poznati režiseri poput Nikite Mihalkova iz Rusije (film ,,Sunčanica“), Bertranda Tavernija iz Francuske (film ,,Oko ponoći“), Alfonsa Kuarona iz Meksika (film ,,Potomci“) i drugi.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf našao se  na listi među 25 najboljih svetskih manifestacija. Američki filmski časopis Moviemaker  je 2014. godine na spisku ,,najčudnijih i najlepših proslava filmske umetnosti“ uvrstio i srpski Kustendorf.  U saopštenju je navedeno kako je “ovaj festival kul“.

Manifestacija se održava u trajanju od šest dana kada priliku da se pokažu koriste i mladi muzički umetnici. Zamišljeno je da koncerti muzičkih grupa upotpune atmosferu festivala, pa je tako festival svoja vrata prethodnih godina otvorio između ostalih i za srpski rok sastav Partibrejkers i Izabel Žefro poznatiju kao Zaz.

Preostaje nam  da sačekamo 22. januar kada ćemo saznati kakav program i učesnike možemo da očekujemo na Mokroj Gori, na  jedinom festivalu bez crvenog tepiha, kako ga je jednom nazvao Kusturica.

 

 

Marija Trajković

0