Ideja za osnivanje Kustendorfa potiče od reditelja Emira Kusturice koji je prvo sproveo ideju izgradnje etno sela Drvengrad na Mećavniku kod Mokre Gore. Međunarodni muzički i filmski festival svoju istoriju počeo je da piše 2008. godine, kao mesto susreta filmskih i muzičkih stvaralaca koji učestvuju u predstavljanju svojih radova. Cilj je afirmisati i osvežiti muzičku i filmsku scenu novim idejama. Deveti Kustendorf održaće se od 22. do 27. januara 2016. godine na Mokroj Gori.

Drvengrad svakog januara postaje bajkovito mesto uživanja u predstavljanju najboljih filmskih projekcija. U organizaciji Rasta international, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Mećavnik grada i drugih, ovaj festival je posvećen budućim filmskim režiserima, autorima i stvaraocima.  Program festivala sastoji se od takmičarskog dela u kojem svoje debitantske dugometražne filmove predstavljaju studenti režije ili filmskih škola. Svojim autentičnim filmskim  izrazom stupaju na scenu i drugi mladi stavaraoci. U toku festivalskih dana organizuju se edukativni programi i radionice na kojima predavanja drže gosti festivala.

Na programu su igrani, dokumentarni i animirani filmovi u trajanju ne dužim od 45  minuta. Prethodni,  osmi po redu Kustendorf  ugostio je autore najboljih filmova produkcije iz Češke, Slovačke, Holandije, Izraela, Egipta… Tokom festivalskih dana učesnici imaju i mogućnost da dobiju neke od nagrada: Zlatno, Srebrno ili Bronzano jaje za filmska ostvarenja, a tročlani žiri bira učesnike i za nagradu Vilko Vilač koja se dodeljuje za najbolju fotografiju. Prošle godine specijalno priznanje festivala  ,,Nagrada za buduće filmove“ uručena je reditelju Andreju Končalovskom.

 

Na sceni Kustendorfa poklonili su se poznati režiseri poput Nikite Mihalkova iz Rusije (film ,,Sunčanica“), Bertranda Tavernija iz Francuske (film ,,Oko ponoći“), Alfonsa Kuarona iz Meksika (film ,,Potomci“) i drugi.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf našao se  na listi među 25 najboljih svetskih manifestacija. Američki filmski časopis Moviemaker  je 2014. godine na spisku ,,najčudnijih i najlepših proslava filmske umetnosti“ uvrstio i srpski Kustendorf.  U saopštenju je navedeno kako je “ovaj festival kul“.

Manifestacija se održava u trajanju od šest dana kada priliku da se pokažu koriste i mladi muzički umetnici. Zamišljeno je da koncerti muzičkih grupa upotpune atmosferu festivala, pa je tako festival svoja vrata prethodnih godina otvorio između ostalih i za srpski rok sastav Partibrejkers i Izabel Žefro poznatiju kao Zaz.

Preostaje nam  da sačekamo 22. januar kada ćemo saznati kakav program i učesnike možemo da očekujemo na Mokroj Gori, na  jedinom festivalu bez crvenog tepiha, kako ga je jednom nazvao Kusturica.

 

 

Marija Trajković

0