Brend Land Rover se ne bi mogao plasirati među najpoznatije brendove automobila na svetskom tržištu da nije posedovao osobine, koje su neophodne za uspeh.

Model Land Rover Freelander ima lep spoljašnji izgled, prostran i udoban enterijer, veliki prtljažnik i veoma se dobro snalazi na snegu i teškim terenima.

Pored ovih pozitivnih osobina, ovaj model ima i nekoliko mana, poput: problema sa pouzdanošću, slab motor na benzin, skupi delovi i veliki troškovi održavanja.

Šta je to što zapravo ovaj model, uprkos svim njegovim negativnim osobinama ipak čini privlačnim?

Freelander je jedan stilski automobil sa sportskim i terenskim karakterom. Uprkos tome što su njegova sedišta postavljena dosta visoko, a naslon slabo tapaciran, obezbeđuje veoma udobno sedenje za sve putnike. Za razliku od parova, koji se najčešće opredeljuju za model sa troje vrata, model sa petoro vrata, velikim prtljažnikom, praktičnim zadnjim prozorom, koji se može otvarati nezavisno od ostalih prozora je idealan za veliku porodicu.

Osnovna opremljenost samog modela je malo skromniji, ali na svu sreću postoje brojni dodaci, sa kojima se ona može prilagoditi svim potrebama pojedinaca.

Najrasprostranjeniji model Freelandera je onaj, koji poseduje 1,8 osnovni motor, koji je relativno slab u odnosu na veličinu samog automobila, što automatski za sobom povlači i veliku potrošnju. Ovaj 2,5 V6 motor sa 174 konjskih snaga nije toliko brz, koliko puno „jede“.

Zahvaljujući pogonu na četiri točka Freelander se podjednako lako može upravljati i na asfaltiranim i na terenskim ili klizavim putevima. Iako je za ovaj model karakteristično da obezbeđuje sigurnu vožnju, može se primetiti malo naginjanje u stranu tokom skretanja u jednu ili drugu stranu. Svi oni, koji su naviknuti na sportske automobile, malo grublji volan Freelandera im možda neće biti toliko privlačan. Zbog niskog donjeg dela, ovaj model se ne preporučuje za offroad vožnju, međutim poseduje dobre amortizere, tako da je vožnja na zadnjem sedištu izuzetno prijatna. Kao još jedna mana mu je to što zbog dizel motora ima veoma slabo grejanje.

Kvarovi, koji se pojavljuju na Freelanderu se mogu kretati od veoma sitnih (čija popravka nimalo nije jeftina), pa sve do zaista ozbiljnih, poput: problema sa motorom, menjačem i diffi sistemom. Gume se veoma brzo habaju, auspuh brzo rđa, tekstilna ili kožna sedišta brzo propadaju.

Svaki jedan Land Rover automobil karakteriše izuzetan kvalitet, što se ogleda i u njihovoj ceni, ato je upravo razlog toga što se u velikom broju slučajeva čak i istrošeni i problematični modeli prodaju po izuzetno visokoj ceni. Kada se neko odluči za kupovinu ovih modela najbolje je da izbegava modele napravljene pre 2002. godine, jer su oni dosta problematični i slabo opremljeni.

Uprkos svim njegovim nedostacima i upravo zahvaljujući svojim dobrim osobinama, Freelander je i dalje može ubrajati u jedan od najviše prodavanih modela u automobilskoj industriji.

0