Brazil je najveća država Južne Amerike, obuhvata skoro polovinu južnoameričkog kontinenta. Takođe je i peta u svetu po veličini teritorije, prva po broju katolika i najveća država portugalskog govornog područja. Podeljen je na 27 federalnih jedinica, a glavni grad je Brazilija.

Najgušće naseljena zemlja Latinske Amerike, nesumnjivo privlači veliki broj turista zahvaljujući velikom prirodnom bogatstvu, raznovrsnom reljefu i klimi, kao i izlasku na Atlantski okean. Pored toga deo brazilske teritorije su i brojni arhipelazi, kao što je Fernando de Noronja, atol Rokas, Sao Pedro i Sao Paulo i Trinidad i Martim Vaz, koji su vrlo interesantni za posetu. Ono što takođe doprinosi popularnosti Brazila je reka i prašuma Amazon, zbog koje Brazil nazivaju i pluća Zemlje. Smatra se da u Brazilu živi oko 4 miliona različitih biljnih i životinjski vrsta, od čega se najveći deo nalazi baš u oblasti Amazona. Naravno tu su i gradovi poput Rio de Janeira i Sao Paula koji su najveća atrakcija za inostrane turiste, pogotovo Rio koji je nadaleko čuven po svom raskošnom karnevalu. Ono što je zasigurno najveća atrakcija, su sami ljudi koji su otvoreni, srdačni, nasmejani i spremni da učine posetu Brazilu nezaboravnom.

Krenućemo sa upoznavanjem Brazila od njegovog najvećeg grada, Sao Paula. Grad koji ima 11 miliona stanovnika, grad koji nikada ne spava i nudi različite sadržaje koji će upotpuniti vaš boravak. Ono što morate videti jeste muzej umetnosti u Paulista Aveniji, koji predstavlja jedno od glavnih obeležja Sao Paula i idealno mesto za početak obilaska grada. Nakon toga neizostavna je poseta Sao Paulo katedrali koja predstavlja remek delo u neogotičkom stilu, sa kapacitetom od čak 8000 ljudi. Ukoliko ste željni noćnog provoda idealno mesto za vas je Vila Olimpia, koja poseduje sve što vam je potrebno za večernje opuštanje sa prijateljima, od barova preko uličnih muzičara pa sve do plesnih podijuma. Grad privlači milione posetilaca svake godine, posebno u periodu održavanja fashion week-a, Sao Paulo Art Biennia, parade ponosa, internacionalnog festival filma, karnevala i dr. Jedina mana ovog grada su neverovatne saobraćajne gužve, pa ulazak u grad može trajati i po nekoliko sati.

 

Drugi grad po veličini, odmah iza Sao Paula, je Rio de Janeiro ili jednostavno Rio. Najveća luka u Brazilu nalazi se na obali Guanabra zaliva. Ime je dobio po datumu 1. januar 1502. godine, kada su zaliv otkrili portugalski istraživači. Poznat je po velikom broju kulturnih i istorijskih spomenika, ali su od njih mnogo poznatije i popularnije plaže poput Copacabane, Ipaneme i Leblona. Spektakularno prirodno okruženje, karnevali, samba, su ono po čemu je Rio poznat. Ipak najpoznatiji i glavni simbol Ria je statua Isusa, poznata kao Cristo Redentor na brdu Corcovado. Takođe interesantno je i brdo Šećerna Glava sa žičarom koja ide do njegovog vrha, zatim Sambodrom za vreme karnevala, kao i stadion Marakana, jedan od najvećih na svetu, koji može da primi oko 80000 gledalaca. Rio poseduje i dve najveće šume u urbanom području, Floresta da Pedra Branca i Floresta da Tijuca. Meštane nazivaju Carioce, a neslužbena himna grada je Cidade Maravilhosa-Čudesan grad.

Naravno, kada se spomene Rio glavna asocijacija je sjaj i raskoš karnevala. Karneval počinje poslednjeg petka pred uskršnji post i traje do srede pre podne. Svaka škola sambe bira određenu temu, izrađuje bogato ukrašene pokretne scenografije i kostime. Nakon toga se utvrđuju detalji ritmova, koreografije i nastupa. Učesnici cele godine rade na pirpremi kostima koje će nositi na paradi samo par sati. Iako sponzori pokrivaju najveće troškove produkcije, sami učesnici moraju da finansiraju svoje kostime, što za mnoge od njih predstavlja višemesečnu štednju i odricanje.

Sledeći grad je Salvador, što u prevodu znači “Sveti spasilac zaliva svih Svetih”. Interesantan grad, podeljen na Gornji i Donji grad će vam preneti duh Brazila u potpunosti. Gornji i Donji grad povezuje gigantski lift, poznatiji kao Elevador Lacerda. Ovakvi liftovi su se prvi put pojavili u Brazilu, a ovaj je u funkciji još od 1873. godine.

 

Nakon Salvadora raširenih ruku nas dočekuje sama srž Brazila, njegov glavni grad, Brazilija. Ideja je bila da se stvori grad koji će smanjiti dobro poznate drastične podele u Brazilu na izuzetno bogate i izuzetno siromašne. Nažalost do toga nikada nije došlo i razlika između ova dva sloja se sve više oseća. Glavni arhitekta Brazilije bio je Oskar Nimajer čija se najznačajnija dela nalaze upravo u ovom gradu. Nimajerov “piece de resistence” je čuvena katedrala u Braziliji, a pored toga impresivna je i zgrada Nacionalnog kongresa. Najveća mana Brazilije, po mnogima, je to što je “bezlična” i pomalo dosadna, tako da većina odlazi do Ria udaljenog preko 1000 kilometara.

Još jedan grad, koji najbolje predstavlja područje Amazona, je Manaus. Nalazi se na reci Rio +Negro, 11 kilometara od njenog ušća u Amazon. Bio je čuven po industriji kaučuka i zgradi opere Teatro Amazonas. Manaus je luka koja zahvaljujući blizini prašume privlači mnoštvo turista koji krstare brodovima ili putevima koji vode do šuma. U samoj okolini grada već caruju divlje životinje (čuvena šuma majmuna), jer je Manaus jedan od najizolovanijih gradova u svetu, dostupan kopnom samo preko dva autoputa, a gradu je najlakše prići rekom ili vazduhom. Iza Manausa počinje pravo carstvo divljine, gde turistima nije preporučena poseta, jedino ukoliko se ne radi o nepopravljivim avanturistima.

I tako dolazimo do kraja našeg putovanja kroz Brazil. Naravno nismo uspeli sve da posetimo jer je Brazil zemlja ogromnog prostranstva i prepuna neistraženih delova, koji će nadamo se uskoro biti dostupni turistima. No, dok se to ne dogodi možemo da uživamo u nekim od ovih divnih gradova.

Izvori: www.b92.netwww.dominomagazin.comsr.wikipedia.org

Nevena Šipraga 

0