Ukoliko krenete ka  jugu, željni najboljeg roštilja, dobrog provoda i prelepog gradskog ambijenta pravo je vreme da svratite i posetite grad Leskovac, kome će retko ko odoleti. U čemu  je draž ovog grada, koji leži u srcu prostrane i plodne leskovačke kotline, na reci Veternici i u samom podnožju brda Hisar?

Prva asocijacija kada kažemo Leskovac jeste roštilj. Ovaj specijalitet od mesa je nastao sredinom prošlog veka, a naročitu popularnost dobija 1989. godine kada nastaje manifestacija pod nazivom Roštiljijada, sa ciljem promocije nečega sto se jelo u celoj Jugoslaviji, a nije se znalo šta je i kako nastaje i gde nastaje. Niko nije mogao da nasluti šta će Roštiljijada postati tokom narednih godina.  Ona je postala brend ne samo Leskovca, već i čitave Srbije. Manifestacija koja nudi širok kulturno-umetnički program sa fenomenalnom zabavom, mesto za svakog hedonistu. 

Za sedam dana trajanja manifestacije poseti je više od 500.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva pa je tako svrstana u sam vrh turističkih dešavanja u Srbiji. Manifestaciju prati veliki niz dešavanja kao što su, pravljenje najveće pljeskavice za Ginisovu knjigu rekorda, takmičenje u brzom jedenju ljutih papričica (džinčići), koncerata poznatih estradnih umetnika na samom gradskom trgu, predstvaljanje kulturno-umetničkih društava, promocija knjiga, modnih revija, velikog vatrometa. Topla preporuka za sve ljubitelje dobrog provoda i najboljih specijaliteta sa roštilja jeste da dođu prve nedelje septembra i osete draž Roštiljijade.

Pored Roštiljijade, Leskovac organizuje i druge manifestacije, među kojima je najznačajniji leskovački karneval, koji se održava svake godine u julu mesecu i čini spoj tradicije i saveremnih karnevalskih trendova, uz učešće desetine grupa, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Karneval čini, uz glavnu međunarodnu povorku i dečji karneval, veliki maskenbal, karnevalski bal sa izborom princeze Karnevala. Pored leskovačkog karnevala, tradicionalnu manifestaciju čini i Leskovačko leto koje predstavlja mulitmedijalni festival na otvorenoj sceni, koji se održava u etno kompleku Šop Đokićeve kuće u samom centru grada.

U samom centru gradskog parka nalazi se spomenik slobode povodom pedesetogodišnjice oslobođenja od Turaka, oktobra 1927. On predstavlja ratnika sa Solunskog fronta u punoj ratnoj opremi naslonjenog na grančini kamen, smirenog i odlučnog, ali i punog prednje.

Kuća Bore Piksle – jednospratna zgrada u balkanskom silu, koja je podignuta davne 1850.godine sa puno istočnjačkih elemenata. U to vreme su mnogi bogati Srbi gradili slične zgrade isključivo zbog prestiža, ali je ovo jedna od retkih koja svedoči o tom vremenu.

 

Blizu kuće Bore Piksle nalazi se gradska crkva i crkva Odžaklija. Crkva Odžaklija posvećena je rođenju presvete Bogorodice i izgrađena je 1803 godine. Po svom izgledu razlikuje se od ostalih crkava. Široka je i niska sa odžakom što je bila i namera neimara da crkva nema izgled klasične bogomolje, da bi se doskočilo Turcima, koji su imali običaj da konjima ulaze u hrišćanske crkve. Naime ona je počela sa gradnjom u vreme turske vladavine, kada osvajači na pravoslavne crkve nisu gledali dobronamerno i često su bile mete spaljivanja i rušenja. Tako su se Leskovčani dosetili da na crkvi naprave ognjište i odžak govoreći da ne grade crkvu već kuću za sveštenika, tako je crkva Odžaklija opstala za vreme turske vladavine. U istom dvorištu pored crkve Odžaklije nalazi se Saborna crkva ili katedralni hram i posvećena je Svetoj Trojici. Građena je od 1921-1931 godine. Zanimljivo je reći da je na osveštanju i otvaranju crkve prisustvovao i tadašnji kralj Jugoslavije Aleksandar I Karađorđević.

 

Šop-Djokićeva kuća – nalazi se u samom centru grada, u glavnoj ulici. Predstavlja jednospratnu zgradu sa tremom iznad ulaza, koji se nalazi nad divanom. Stara je oko 120 godina. Prizemlje je  bez otvora. Polovinu prizemlja zahvata podrum. Sprat ove kuće bio je dobro uređen sa tavanicom i duborezom. Ova zgrada je obnovljena u istom stilu osamdesetih.

 

U blizini Leskovca nalazi se stari vizantijski grad, koji je pripadao caru Justinijanu, arheološka lokacija iz 6. veka. Kako je Car Justinijan I poreklom iz južne Srbije, odlučio se da u rodnom kraju podigne grad koji je ležao na blagim padinama, koje se spuštaju od planine Radan ka Leskovačkoj kotlini.

I pored velikih kulturno-istorijskih znamenitosti u gradu, Leskovac nudi i bogat noćni život, koji se ogleda u velikom izboru kafića, klubova i sa jednom diskotekom koja se nalazi u samom centru grada. U  diskoteku svakog vikenda dolaze poznate estradne zvezde. Tako da, ako se nalazite na jugu Srbije, nemojte zaboraviti Leskovac i okolinu jer dosta toga lepog i značajnog može da se vidi, doživi i oseti.

Izvori: www.gradleskovac.org, www.rostiljanje.com, www.mcleskovac.com, www.usluznicentar.com

Aleksandra Marinković 

 

0