Ako se dvoumite oko destinacije za izlet, Lisine su idelan predlog za Vas. Lisine predstavljaju jedan od najlepših i ekološki najočuvanijih predela u Srbiji. Nalaze u istočnoj Srbiji, u blizini Resavske pećine. Mini kompleks Lisine se sastoji od  izvora Veliko vrelo i vodopada Veliki buk koji su zaštićeni uredbom Vlade Republike Srbije kao spomenik prirode Lisine.

Za ljubitelje prirode, ovo je pravi izbor. Kada udjete u selo Lisine, nailazite prvo na ribnjak i motel restoran, poznat po pastrmci. Prateći rečicu stižete do vodopada, koji je glavna atrakcija. Veliki buk, visine preko 20 metara, jedinstvena je pojava među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije. Voda koja pada sa ove visine je penušavo bistra i hladna uz veliku buku i spušta se u prekrasno zeleno jezero. Svojom lepotom i neobičnim izgledom ostavlja bez reči. U dnu vodopada se nalazi plato na kome se okupljaju turisti i tu se mogu napraviti izuzetne fotografije i uživati u bajkovitoj panorami. Ukoliko ste avanturističkog duha biće Vam zanimljiv spust do podnožja vodopada, a  i jedino tako možete da doživite pravu sliku kako ova netaknuta priroda izgleda. Dugo je smatran i  najvišim vodopadom u zemlji, sve dok nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini.

 

Veliko vrelo spada u grupu snažnih kraških izvora. Predstavlja izuzetan primer gravitacionih vrela. Ima izvanrednu vodu za piće, koja je izuzetno hladna. Izvor Veliko vrelo izvija u vrh kotline Radoseve pećine. Nekada su vode Velikog vrela pokretale vodenice, a danas meštani te vodenice pretvaraju u restorane.

Kompleks Lisine svojom netaknutom prirodom privlači veliki broj turista kako iz zemlje tako i iz inostranstva. U ovom kompleksu nalazi se nekoliko etno restorana koji pružaju odlične uslove za odmor turista. Ukoliko imate vremena, preporučujemo da posetite i znamenitosti koje se nalaze u blizini: Resavsku pećinu, najlepšu pećinu u našoj zemlji, manastire Ravanicu i Manasiju.

 

Možda vodopad nije visok i impresivan kao Viktorijini ili Nijagarini vodopadi, ali svakako ga treba posetiti i uživati u njegovoj lepoti i čarima svim čulima.

 

Biljana Vasiljević

 

Izvori: vodopadisrbije.com, resavskapecina.rs

0