Projektom „Lociraj – kadriraj“ četvoro članova neformalne grupe „Ni Foto“, putem umetničkih fotografija, predstaviće probleme sa kojima se susreću mladi. Poseban akcenat biće na problemu bezbednosti mladih.

Cilj ovog projekta je da se fotografijama ukaže na opšte, ekonomske i socijalne probleme sa kojima se mladi svakodnevno suočavaju i koji narušavaju njihovu bezbednost. Loša administracija, zdravstvo, saobraćaj i transport, kriminal, nezaposlenost, bezbednost na internetu i nepostojanje prostora za okupljanje mladih i kreativnih ljudi neki su od najvećih problema. Fotografije će dokumentovati stvarnost, ali će imati i umetnički aspekt.

„Lociraj – kadriraj“ je nastavak prošlogodišnjeg projekta „Budno oko“. U okviru tog projekta, nizom fotografija ukazano je na loše društveno stanje, ekološku (ne)kulturu i komunalne probleme u gradu. Članovi grupe ,,Ni Foto’’ predali su lokalnoj vlasti set problema i predloga za njihovo rešavanje, ali uprkos obećanjima, do sada ništa nije rešeno. Ovogodišnji projekat je nova prilika da se kroz tridesetak fotografija ukaže na probleme Nišlija.

10815331_819432781454518_1498657379_o

Grupa „Ni Foto“ pokrenula je i onlajn anketu sa nekoliko pitanja koja se odnose na problem nepostojanja prostora za mlade umetnike. Rezultati ove ankete biće predstavljeni nadležnima u Gradu. Takođe, biće napravljena aplikacija sa fotografijama koje će biti smeštene na mapi na mestima koja odgovaraju stvarnom prostoru, tako da će sugrađani tačno znati na kojim mestima se nalaze fotografisani problemi.

Izložbe fotografija će se održati u holu studentske menze kod tehničkih fakulteta od 24. do 26. novembra i u holu Filozofskog fakulteta 27. i 28. novembra. Kruna projekta biće završna izložba u Niškom kulturnom centru na Paliluli, a trajaće od 1. do 5. decembra.

Neformalna grupa „Ni Foto“ oformljena je 2013. godine, a čine je Nikola Milošević, Miloš Jovanović, Dušan Jovanović i Monika Petrović.

Neke od slika koje će biti na izložbi: 

 

Monika Petrović

0