Tokom proteklih godina Android je bio karakterisan kao najranjiviji operativni sistem za mobilne telefone. Predstavnici Googla kažu da je tome kraj!

Naime, Google je najavio novu verziju Androida pod imenom “Lollipop” koji  će biti najveći apdejt u istoriji ovog operativnog sistema.

Neke od  novina koje Googlova „Lizalica“ donosi su:

1. Potpuno novi dizajn kojeg, kako kažu oni koji su ga testirali, karakterizuju fluidnije animacije, čišći opšti izgled i nove palete boja.

2. Opcija Tap and Go koja će vam biti od pomoći ukoliko menjate telefon, a želite iste aplikacije, naloge i podatke i na novom uređaju. Stari telefon će preko ove opcije “poručiti” novom koje aplikacije da instalira, ali i druge informacije kao što su šifre za Wi-Fi.

http://phandroid.com/2014/10/18/hands-on-android-5-0-lollipop-new-apps-and-features-video/

 

Sa novom Android Lollipop (5.0) verzijom, kompanija Google je implementirala i sigurnosne karakteristike koje  će da unaprede bezbednost korisnika.

Smart Lock koji omogućava da se uređaj otključa korišćenjem uparenog Bluetooth ili NFC-opremljenog gadgeta, kao što je Android Wear pametni sat.

Jača SELinux zaštita koja bi trebalo da smanji šanse da pritajena maliciozna aplikacija kompromituje ceo system.

Tu je i puna enkripcija uređaja, pa će tako i vlasti i potencijalni kradljivci informacija imati mnogo više problema u špijuniranju lokalno uskladištenog sadržaja.

Sve ovo ne garantuje apsolutnu bezbednost, ali će nove sigurnosne opcije značajno smanjiti zabrinutost od probijanja sigurnosti telefona u budućnosti.

http://phandroid.com/2014/10/18/hands-on-android-5-0-lollipop-new-apps-and-features-video/

Ivan Mitić 

 

0