London je glavni i ujedno najveći grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. Smešten je u jugoistočnom delu Engleske, i kroz njega protiče reka Temza. Osnovali su ga Rimljani. Nekada se zvao Londinium  i tada su nastala prva naselja ovog grada. Danas je jedan od najvažnijih svetskih centara političke moći, kulture, obrazovanja, mode, sporta i turizma.

Rodni grad najvećeg komičara svih vremena, Čarlija Čaplina, kao i pesnika, poput Džon Kitsa i Džon Dona i mesto kao radnja mnogobrojnih romana, London, opisan je kao mesto o kojem se tako mnogo nauči i koji se zavoli kroz literaturu. Malo je gradova koji se mogu pohvaliti spojem fascinantne svetske istorije i modernog luksuza, kao što to može London. Grad otvara oči svakom posetiocu i sa ponosom pokazuje svoje raskošne kraljevske palate, legende i očaravajuću arhitekturu. U isto vreme posetioci ovog grada mogu uživati u internacionalnoj kuhinji, bogatom kulturnom, ali i ludom noćnom životu.. Privlačnost kraljevskog grada leži u njegovoj fascinantnoj istoriji, jednostavnom šetnjom kroz nekoliko ulica možete proći kroz čitave vekove i različite kontinente. Ukoliko volite da posmatrate brodove koji plove, zaputite se duž kanala od Sautgejt puta do Viktorija parka. Nezaobilazna šetnja je Hajd parkom koji je prelepo uređen, a tokom leta se ovde održavaju muzički festivali. Kud god da krenete, neće Vam dosaditi šetnja ovom veličanstvenom prestonicom. Jedan od najprepoznatljivijih simbola Londona je trg Trafalgar. Ovo mesto se još u srednjem veku smatralo srcem ovog grada. Na trgu se nalazi spomenik posvećen admiralu Nelsonu koji je učestvovao u borbi protiv Napoleona.

Iza spomenika se nalazi prostrano stepenište koje vodi ka Nacionalnoj galeriji. Ovde  možete videti slike i Van Goga, Rembranta, Monea, Sezana i Goje. Ako pogledate prema jugu, u daljini ćete videti Big Ben, najpopularniji časovnik na svetu, kao i gotičko zdanje britanskog Parlamenta koje zaista oduzima dah. Šetnjom duž obale Temze naići ćete na Londonsko oko, famozni panoramski točak koji pruža očaravajući pogled na grad, a malo niže i na London Bridge sa kojeg mogu da se naprave lepe fotografije Tower Bridge-a. Posebno je spektakularan kada padne noć, jer tada njegova elegancija dolazi do punog izražaja Obavezno se prošetajte preko ovog mosta, najvećeg simbola Londona. U centru grada možete videti čuvene telefonske govornice crvene boje koje predstavljaju jedan od glavnih simbola grada. One su savršen londonski dekor za fotografije turista. Doći u London i ne videti Bakingemsku palatu, rezidenciju kraljevske porodice, znači da niste bili u Londonu. Nalazi se u samom centru grada u parku St. Džejms. Ono što je turistima posebno zanimljivo jeste smena straže. Obavezno posetite Vestminstersku Palatu koja će Vas očarati svojim izgledom, Palatu Sv. Džejmsa, trg Kabot kao i zgradu Normana Fostera.

 

Nikako ne smete propustiti posetu nekom od mnogobrojnih muzeja i galerija koje čuvaju neprocenljivo blago. Obiđite  jedan od najpoznatijih muzeja voštanih figura, Madam Tussauds, u kom je izloženo više od 400 modela poznatih zvezda, političara, kraljevske porodice i sportista, ali i modeli poznatih kriminalaca i mafijaša. U okviru muzeja, možete posetiti i londonski Planetarijum koji će Vas uputiti u tajne svemira. Svakako vredi obići i Britanski muzej, Muzej nauke, Istorijski muzej, Šekspirov Globe  i mnoge druge.

London je poznat kao centar mode. U nekim londonskim ulicama nalaze se luksuzno opremljeni butici namenjeni bogatijim kupcima. Takve ulice su Old i New Bond Street, Jermyn Street, ali naravno postoje i shopping centri s pristupačnijim cenama. Ulica Oksford je centralna ulica za sve kupoholičare. Ako ste ljubitelj sporta i vatreni navijač Arsenala, za Vas će predstavljati pravo uživanje poseta stadionu Emirates, ali takođe možete posetiti i stadion Stamford Bridge na kome igra Čelsi. Ne propustite krstarenje rekom Temzom, ali ni vožnju čuvenim londonskim dabldeker autobusom. Doživite London i na ove načine.

Mi  smo Vam otkrili samo delić duha Londona, predlažemo Vam da se prepustite i dajte ovom uzbudljivom gradu da izvede svoju magiju, očaraće Vas.

Kada je čovek umoran od Londona, umoran je od života ,jer se u Londonu nalazi sve što život može da pruži” rekao je jednom davno o prestonici Velike Britanije Samjuel Džonson,engleski pisac i publicista iz XVIII veka.

Biljana Vasiljević

 

Izvori:

sh.wikipedia.org/wiki/London

http://putovanjeokosveta.rs/destinacije_grad_detalji.php?&k=127&z=245&g=246

http://www.b92.net/putovanja/destinacije/evropa.php?yyyy=2011&mm=04&dd=26&nav_category=874&nav_id=508596

 

0