Marko Šelić – Marčelo je subotu 29. novembra, u knjižari Laguna, potpisivao primerke svoje nove knjige „Napet šou“. U prepunoj knjižari i zagrejanoj atmosferi, Marčelo je izdvojio vreme i za Kapital magazin.  U razgovoru sa nama govorio je o knjigo-albumu, čiji je tiraž rasprodat za samo nekoliko dana, ali i o nekim drugim temama.


 

Knjigo-album je inovativni umetnički pristup kod nas. Da li je ,,Napet šou’’ knjiga o albumu ili album o knjizi?

Knjiga koja se sluša, album koji se čita. Napet šou je konceptualna celina koja se sastoji iz jednog i drugog. Album i knjiga su ravnopravni delovi jedinstvene celine.

Znam da ne voliš definicije, jer je definicija ograničavanje, ali u koji žanr bi svrstao muziku koja je na ovom albumu?

Za ljude koji vole da ,,žanruju’’, dokle god je većina stihova izgovorena na ritam, a ne otpevana, to će biti neka potforma hiphopa. Za bilo koga ko više prati muziku, on će prepoznati reference svega i svačega. Ekipa i ja smo digli ruke od strogog žanrovanja još sa Trećom stranom medalje iz 2008. godine. Naivnici kad žele da rastumače vrstu muzike koju stvaramo, rekli bi da se mi nečemu udvaramo, ali zapravo se mi širimo na sve ono što je rulji neslušljivo: na džez, sving, na neke podvrste roka, bluz i na ono što nas privatno zanima. Ovo je sinergija jednog kompozitora, Radeta, i jednog pisca, mene –  i možda je ovo najpribližniji odgovor na ovo pitanje. Mi pokušavamo da ispričamo priču sa velikim P, a emocija koju možemo da preselimo na slušaoca je ono što je jedini zakon kojim se rukovodimo.

Koliko je šou napet na srpskoj političkoj sceni?

Ko je odgovoran za napinjanje? (smeh) Za neke ljude koji profitiraju od javašluka, njima ništa nije napeto, već je najbolje moguće. Ali za nas sa jeftinijim ulaznicama, za sve nas smrtnike koji nismo članovi nijedne partije, niti smo bili, verovatno jeste napeto.

Ko je tebe ,,napeo’’?

Napinje me svakodnevnica u kojoj slušam od svih svojih vršnjaka priče o srozavanju njihovih profesija. Napinje me svakodnevnica u kojoj ničije poštenje i pristojnost nisu kvalifikacija za nešto, nego razlog da se taj neko nazove glupanom. Jednostavno, stanje mentaliteta dovodi do toga da živimo kako živimo i da biramo vođe kakve biramo, dovodi do toga da jeste napeto i da nemamo pojma u šta će tek sve da se pretvori.

Dobio si titulu Pravog muškarca za 2014. godinu. Ko je po tvom mišljenju najbolji kandidat za titulu Prave žene ove godine?

Moram da naglasim za nekoga ko nije mnogo upućen da to nije manekenska nagrada, već nagrada za ljude koji se svojim javnim delovanjem zalažu za ljudska prava, nenasilje i toleranciju. Tako da sam posle Mareta Somborca, crtača, i Saše Jankovića, zaštitnika građana, treće godine koliko se nagrada dodeljuje, odabran ja.

Što se Prave žene tiče, ja bih ove godine kandidovao Olju Bećković. Verovatno bih to i neke druge godine kazao. Svakako mislim da je ta vrsta udarca u vidu ukidanja Utiska nedelje kraj jednog doba. Ovo što sad gledamo je postapokalipsa, zombi era. Svašta nešto bi moglo da se zameri i Olji i Utisku, ali suština  je da mora da postoji emisija u kojoj smeju da se postave opasna pitanja i da se čuju neki odgovori. Posle svih režima koje smo preturili preko glave, sad se ovaj nađe pametan da ovo izvede… To nešto govori i o vlasti i o vođi vlasti, ili se to ovih dana zove gospodarom, ne znam više šta bi bio pravi termin.

Šta ti prvo pada na pamet kad čuješ ove pojmove:

Paraćin? Glavni grad

Zajedno sami? Malterego

Niš? Super atmosfera, dobri ljudi, sjajno zezanje

Napet šou? Prijateljstvo

Srbija? Ne valja

Šešelj? Straaaašno (smeh)

 

Marčelo je prošlog meseca nastupio je u Podgorici, a najavio niz nastupa u Bosni. Turneja sa Filterima po Srbiji očekuje se nakon januara sledeće godine.

 

Bratislav Bojić

 

0