Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan studenata, u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine. Tada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata, koji su se borili protiv okupacije.

Nacisti su likvidirali studente koji su protestovali zbog ubistva Jana Opletala i devet studentskih lidera. Okupatori su pogubili 20 studenata, dok je  preko 1200 njih poslato u koncentracione logore.  Nakon ovog događaja usledilo je i zatvaranje svih čeških univerziteta i fakulteta koji su pretvoreni u kasarne.

Međunarodno veće studenata kasnije je u Londonu proglasilo 17. novembar za Međunarodni dan studenata. Pola veka kasnije, 1989. godine, studenti u tadašnjoj Čehoslovačkoj ponovo su ustali protiv drugog nedemokratskog režima, čime je započela „Plišana revolucija“ kojom je u toj zemlji okončan komunistički režim.

Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana studenata, Studentska konferencija univerzitetâ Srbije (SKONUS) danas pokreće internet forum u trajanju od 18 do 21 časova. Na forumu „Otvorena vrata” svi zainteresovani studenti imaće priliku da postave pitanja, podele iskustva, istaknu probleme i prepreke sa kojima se suočavaju na svojim fakultetima.

LINK DO FORUMA. 

 

 

 

0