Međunarodni dan žena, koji se ustalio u našem govoru kao Osmi mart, pre svega jeste praznik ekonomskih, društvenih i političkih dostignuća žena. Početkom 20. veka dolazi do brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije. Sam početak obeležavanja osmog marta kao dana žena povezan je sa čitavim nizom akcija i protesta koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija. Borile su se za poboljšanje radnih uslova, povećanje plata i za bolji položaj u društvu.

Jedan takav protest održan je 8. marta 1857. u Njujorku. Protestantkinje su bile napadnute od strane policije koja ih je i rasterala. Žene su nakon dve godine osnovale svoje prvo udruženje. Iz godine u godinu, žene su protestovale svakog 8. marta. Protest iz 1908. se posebno istakao, kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka, zahtevajući kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Prvi dan žena slavio se 28. 2. 1909. u SAD povodom deklaracije koju je donela Socijalistička partija Amerike.

1974567_241056669411723_448929528_n

Organizacija socijalista i radničkih partija je 1910. organizovala prvu međunarodnu žensku konferenciju u Kopenhagenu. Nemačka socijalistkinja Klara Cetkin predložila je da se krene sa obeležavanjem međunarodnog dana žena. To je usvojeno, ali datum ovog praznika tada nije bio objavljen. Početak masovnog poštovanja praznika datira iz 1911. godine, kada je ovaj dan obeležilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Već 1917. godine, osmi mart prihvaćen je kao Međunarodni dan žena. Na zapadu se ovaj dan obeležavao sve do kraja dvadesetih godina prošlog veka. Nažalost, pao je u zaborav do sedamdesetih godina 20. veka, kada ga na videlo opet iznosi feministički pokret. Na zalaganje Aleksandre Koleonte, Lenjin je ovaj dan proglasio državnim praznikom, koji je od 1965. godine u Rusiji neradan dan. Tridesetih godina neke države su prestale da obeležavaju ovaj praznik, ali su 1975. godine Ujedinjene nacije počele zvanično da ga obeležavaju.

10000057_241090766074980_982197583_n

U svim zemljama sveta ovaj dan se obeležava na drugačiji način. Na severnoj hemisferi 8. mart se slavi kao prolećni praznik, jer se tamo prvi dan marta uzima za početak proleća. U Italiji muškarci ženama poklanjaju mimoze. Čokolada i žute mimoze su takođe dva najzastupljenija poklona u Rusiji i Albaniji. Na Međunarodni dan žena u Poljskoj se organizuje marš feministkinja. U evropskim državama preovladava običaj da se ženama poklanja cveće. U zemljama kao što su Portugal i Rumunija običaj je da žene prave svoju, samo žensku zabavu. Indijci 8. martu pridaju veliki značaj. Godine 2005. u Velikoj Britaniji ovaj dan je proglašen za državni praznik.

U 20. veku žene, kao slabiji i lepši pol, trudile su se da postignu ono što danas imamo. Na tome im svakako možemo biti zahvalne. Može se reći da je danas ostvaren veliki napredak u emancipaciji žena, u svim područjima. Nažalost, ostalo je mnogo prostora u kojima se žena nalazi u podređenom, ugroženom i nehumanom položaju. Još uvek postoje patrijarhalna društva u kojima žena ostaje zarobljena u kući, vezana za decu i supruga, neprimetna, daleko od javne sfere društva i slobodnog građanskog života.

10002940_241090799408310_1308751980_n

Možemo primetiti da žene na selu, koje se bave zemljoradnjom, obavljaju teške, tzv. muške poslove. Zašto ih onda neko ponižava i kaže da su nesposobne? Žene jesu sposobne, trude se da učine sve što je potrebno kako bi nahranile svoju porodicu, očuvale i podigle svoju decu na najbolji mogući način. Stalno nailaze na probleme sa poslodavcima zbog zasnivanja porodice, imaju manja primanja od muškaraca, teže dolaze do posla… Ali nije sve tako crno. Veliki je broj žena koje znaju kako da se izbore sa svim problemima koji su sastavni deo života. Uspešne su u svom poslu, zarađuju za život, čuvaju decu, održavaju kuću. Može se reći da su zaposlenije od muškaraca.

U mnogim zemljama sveta možemo videti da su žene gradonačelnice, profesori, dobre i uspešne poslovođe, direktorke firmi. Jovan Dučić je rekao: „Žene su unele više blagosti i uglađenosti među ljude nego svi moralisti ovog sveta“, zato, poštujte žene. Muškarci, danas, 8. marta, poklonite svojoj majci, baki, devojci, drugarici mimoze, danas je naš dan! Proslavite ga na najbolji mogući način. Svakoga dana, a ne samo danas, poštujte žene, budite ljubazni i neka svaki dan bude 8. mart.

Jovana Mitrović

0